Απ’ ό,τι φαίνεται τελικά, με… τα νεύρα των Ιρανών, και σε ό,τι αφορά το πυρηνικό τους πρόγραμμα, δεν παίζουν μόνο οι Αμερικανοί.
Μετά τον θάνατο Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων σε δολοφονικές επιθέσεις, καθώς και τις ζημιές που προκάλεσε ιός σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, ο Ιρανός βουλευτής Αλαντίν Μπορουντζερντί κατηγόρησε ευθέως τη Siemens ότι παρέδωσε στο Ιράν εξαρτήματα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τα οποία όμως περιείχαν εκρηκτικές ύλες! Από την πλευρά της πάντως η γερμανική εταιρία ξεκαθάρισε ότι από την ίδρυση της ισλαμικής δημοκρατίας το 1979 δεν συνεργάζεται με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Δεν είναι προς το συμφέρον της γερμανικής οικονομίας να εξάγει εξαρτήματα που στοιχίζουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές» δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα στην Deutsche Welle ο ειδικός σε πυρηνικά ζητήματα στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη και την Πολιτική Ασφάλεια στο Αμβούργο (IFSH) Γκετς Νόινεκ. Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Siemens θα έκανε κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε να αποκρύψουμε ότι από το 2010 έχουν γίνει σαμποτάζ σε βάρος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος».
Για τον Τζόρτζιο Φρανσεσκίνι, ειδικό στα πυρηνικά όπλα και σε θέματα εξοπλισμών, πίσω από τις επιθέσεις σε βάρος του ιρανικού προγράμματος βρίσκεται ενδεχομένως κάποια μυστική υπηρεσία, αλλά σίγουρα όχι η Siemens. «Είναι μάλλον απίθανο η Siemens να τοποθετεί εκρηκτικές ύλες στα εξαρτήματά της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν δολιοφθορές στο Ιράν» δήλωσε στην Deutsche Welle ο Φρανσεσκίνι, σημειώνοντας ακόμη ότι «τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια σειρά δολιοφθορών σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν εν μέρει μέσω τεχνολογίας που φέρει την υπογραφή της Siemens. Το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για έργο ξένων μυστικών υπηρεσιών που “παρενέβησαν” σε κάποια εξαρτήματα, τα οποία προκάλεσαν ζημιές στο Ιράν».
Χθες πάντως η Τεχεράνη παρουσίασε μέσω της κρατικής τηλεόρασης πλάνα από τις δοκιμές ενός νέου μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους, προκαλώντας -νέο- έντονο προβληματισμό στη Δύση. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο είναι ικανό να πλήξει στόχους στις περισσότερες περιοχές της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, καθώς έχει εμβέλεια δράσης έως και 2.000 χλμ!
Γιώργος Τραπεζιώτης