Πετρέλαιο θέρμανσης αυξημένο κατά 40% (στο 1,40 ευρώ/λίτρο) θα πληρώσουν από τις 15 Οκτωβρίου και μετά οι Ελληνες, στο όνομα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Την ίδια ώρα στη Γερμανία πρόσφατα έγινε μεγάλο θέμα με το πετρέλαιο θέρμανσης που θα πωλούνταν προς 0,90-0,95 ευρώ/λίτρο.
Η περιβόητη επιστροφή φόρου θα γίνεται με έναν «μαθηματικό γρίφο» που θα δυσκολεύει τη ζωή των ανθρώπων ακόμα περισσότερο.
Η επιστροφή φόρου θα κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 900 ευρώ και θα δοθεί σε όσα νοικοκυριά πληρούν τα εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Δικαιούχοι επιστροφής φόρου είναι:
Οσοι έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 14.000 ευρώ ή οικογενειακό 23.350 ευρώ. Στο ποσό αυτό προσαυξάνονται 3.000 ευρώ για καθένα από τα τρία πρώτα παιδιά.
Αγαμοι που διαθέτουν περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ ή έγγαμοι με περιουσία έως 150.000 ευρώ.
Η επιστροφή φόρου προκύπτει μέσα από τη δημιουργία κλιματικών ζωνών σε όλη την Ελλάδα, που έχουν τον δικό τους συντελεστή (Πίνακας 1). Ορίστηκε ότι τα 120 τ.μ. είναι το ανώτατο όριο τετραγωνικών μέτρων για το οποίο θα δίνεται επιστροφή φόρου για κάθε κατοικία. Ετσι προκύπτει η ανώτατη κατανάλωση σε λίτρα και ακολούθως η ανώτατη επιστροφή φόρου (Πίνακας 2). Σημειώνεται ότι θα λάβουν επιστροφή μόνο οι κύριες κατοικίες που έχουν δηλωθεί στο Ε9.
Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), η οποία θα προχωρά στη διασταύρωση όλων των στοιχείων που απαιτούνται και θα δίνει την έγκριση για τη χορήγηση της επιστροφής φόρου. Ειδική μέριμνα πρόκειται να υπάρξει για όσους πολίτες χρειαστούν βοήθεια για να συμπληρώσουν την αίτηση. Η πληρωμή της επιστροφής φόρου θα γίνεται μέσω τραπέζης, σε λογαριασμό του δικαιούχου, 7-15 ημέρες μετά την υποβολή της απαραίτητης αίτησης. Εχει προβλεφθεί να υπάρξει ειδικό κονδύλι που θα χορηγείται μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και θα αφορά ειδικές ομάδες πληθυσμού (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζομένους), ανεξάρτητα από το είδος καύσιμου και τον τρόπο θέρμανσης που έχουν επιλέξει. Από το υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζεται η δυνατότητα να εξομοιωθεί η ποιότητα των δύο καυσίμων.
Βασίλης Αγγελόπουλος


