Ο μονόλογος της κρίσης

Είναι το πρόσωπο των ημερών. Γι’ αυτό και τελευταία υπάρχει πάντα μια θέση για εκείνον στα τηλεοπτικά παράθυρα και τα πάνελ των ενημερωτικών εκπομπών.

Ενας οικονομολόγος ειδικός στην διαχείριση του χρέους και άριστος γνώστης της έννοιας του «κουρέματος» είναι ο πρωταγωνιστής μιας ενδιαφέρουσας θεατρικής παράστασης που προσεγγίζει το θέμα για το οποίο όλοι εν έτει 2012 συζητούν: για την οικονομική κρίση. Ο ηθοποιός Νίκος Αρβανίτης από σήμερα και μέχρι την Κυριακή παρουσιάζει στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» μια αφηγηματική παράσταση με τίτλο «Stand-up economy» και υπότιτλο «Ο οικονο-(μονό)λογος».

«Το ονόμασα έτσι διότι ήθελα να κάνω αντιδιαστολή με το stand-up comedy. Είναι μια άμεση απεύθυνση στο κοινό και αποτελεί μια ιδιότροπη αφήγηση για την οικονομική κρίση. Πρωταγωνιστής της είναι ο άνθρωπος των ημερών, έναν οικονομολόγος» είπε στη «δημοκρατία» ο ηθοποιός και εμπνευστής της παράστασης Νίκος Αρβανίτης.

Η ιστορία ξεκινάει με τον οικονομικό επιστήμονα να δίνει διάλεξη σε έναν χώρο, ο οποίος όμως δεν αποκαλύπτεται ποτέ. «Μας συστήνεται και, καθώς αρχίζει να μιλάει, μπαίνουμε σιγά σιγά στη δίνη της κρίσης». Ο μονόλογός του διακόπτεται από μια σειρά βίντεο που λειτουργούν αντιστικτικά με τον αφηγητή.

Αξιοποιώντας υλικό από τις διαλέξεις του περίφημου Αμερικανού οικονομολόγου Rick Wolff -ο οποίος μάλιστα έχει επισκεφθεί και τη χώρα μας-, ο ηθοποιός συνέθεσε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, η οποία μας μεταφέρει στην Αμερική του 2008. Ή μήπως όχι;

«Ο πρωταγωνιστής μιλάει για την κατάσταση στη χώρα του, για την κρίση, τις φούσκες του χρηματιστηρίου το 2008. Ωστόσο οι αναφορές στα ελληνικά προβλήματα είναι πολλές. Επιλέγοντας να κάνω μια επιλεκτική αποστασιοποίηση του τόπου, θεώρησα ότι θα ήταν πιο εύκολο για το κοινό να καταλάβει με ψυχραιμία ότι αυτά που συνέβαιναν εκεί συμβαίνουν και εδώ. Η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα και κουσούρια για να μπορέσει να την αναλύσει κάποιος. Πολλά εσωτερικά που δεν αφήνουν τον σύγχρονο άνθρωπο να δίνει πέρα από αυτά. Κακομοιριές που κρύβουν την πηγή του κακού» συνέχισε ο ίδιος.

«Εκείνο που μου έκανε εντύπωση στον Wolff είναι ότι δεν πρόκειται για έναν τυπικό επιστήμονα των οικονομικών. Εκτός από το πολιτικό περιεχόμενο των λόγων του, αυτό που με εξέπληξε ήταν η εκπληκτική αφηγηματικότητά του. Οι διαλέξεις του είναι πραγματικά συναρπαστικές. Δεν έχουν νούμερα και δυσκολονόητες έννοιες» τόνισε.

Φούσκες, «κούρεμα» χρέους, δάνεια αλλά και δεκάδες ακόμη όροι κάνουν την εμφάνισή τους επί σκηνής, σε μια προσπάθεια του οικονομολόγου να εξηγήσει τελικά αν η κρίση είναι παγκόσμια ή μόνο ελληνική.

«Το ουσιώδες είναι να καταλάβουμε με ποιον τρόπο ζούμε. Από πόσα πράγματα και καταστάσεις είμαστε εξαρτημένοι, γεγονός που μας κάνει άλλωστε και έρμαια των οικονομικών εξελίξεων. Βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι πεινάνε. Δεν είναι ένας. Δυστυχώς πολλοί από τους συνανθρώπους μας κατεβαίνουν τα μονοπάτια της οικονομικής ανέχειας τόσο γρήγορα, δίχως να προλάβουν να το συνειδητοποιήσουν. Γι’ αυτό λέω και στο σημείωμά μου ότι η ερώτηση που πρέπει ο καθένας από εμάς να απαντήσει είναι το πώς ζούμε».

Info: Οι παραστάσεις ξεκινούν σήμερα στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος) και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 7 Οκτωβρίου. Με τον Νίκο Αρβανίτη.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα