«Η φθηνή χρηματοδότηση και η πρόσβαση στον δανεισμό είναι θεμελιώδη ζητήματα. Χωρίς αυτά είναι δύσκολο να υπάρξουν δουλειές, πίστωση και εμπιστοσύνη, και θα πάρουμε την απόφαση που θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη για το συμφέρον της Ισπανίας» δήλωνε το βράδυ της Παρασκευής σε δημοσιογράφους ο Μαριάνο Ραχόι. Στόχος του; Μάλλον να πείσει την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνησή του θέλει μεν να εξετάσει περαιτέρω το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά στο τέλος θα κάνει αυτό που είναι καλύτερο για τον λαό· έναν λαό που αφού βλέπει να βαδίζει πια «στον δρόμο που χάραξαν για την Ελλάδα» διαπιστώνει ότι η μόνη λύση είναι οι διαρκείς κινητοποιήσεις.
Για ακόμη μια φορά λοιπόν χθες οι Ισπανοί βγήκαν κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους 56 πόλεων διαδηλώνοντας κατά των μέτρων σκληρής λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι, που έχουν οδηγήσει τη χώρα στη βαθύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης Ιστορίας της. Περισσότερες από 150 οργανώσεις πολιτών, με τη συμμετοχή και των συνδικάτων, με κεντρικό τους σύνθημα το «Νεολαία χωρίς εργασία, κοινωνία χωρίς μέλλον», αλλά και το «Θέλουν να καταστρέψουν την χώρα. Πρέπει να τους σταματήσουμε» προσπάθησαν να ανακόψουν το τσουνάμι λιτότητας, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο ισπανικό Κοινοβούλιο μεταμφιεσμένο σε… προϋπολογισμό.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση που δημοσίευε χθες η «El Pais», δύο στους τρεις Ισπανούς δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ενώ το 91% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων! Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση ουσιαστικά αποτελεί ίσως την πιο σκληρή απάντηση προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν δίστασε να ευχαριστήσει δημοσίως όσους δεν συμμετείχαν στις τελευταίες κινητοποιήσεις που έγιναν στη χώρα – θέλοντας με τον τρόπο αυτό να ακυρώσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει τις μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα ως μια περιορισμένη αντίδραση της μειοψηφίας των πολιτών.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε μια εποχή κατά την οποία οι τεχνοκράτες έχουν βαφτίσει την εργασία απασχόληση οι χθεσινές κινητοποιήσεις στην Ισπανία συνέπιπταν με τον εορτασμό (;) της Παγκόσμιας Ημέρας υπέρ της Αξιοπρεπούς Εργασίας.
SOS για το χρέος και από τα Κανάρια
Η ισπανική Αυτόνομη Περιφέρεια των Καναρίων Νήσων ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ταμείο Ρευστότητας Αυτονομικών (FLA) ζητώντας βοήθεια ύψους 756.800.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να προστεθεί στον κατάλογο με τις άλλες τέσσερις ισπανικές αυτόνομες περιφέρειες, που έχουν ήδη αιτηθεί βοήθεια ύψους 16 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα Κανάρια Νησιά γίνονται η πέμπτη ανάλογη περιφέρεια μετά την Καταλονία, την κοινότητα της Βαλένθια, τη Μούρθια και την Καστίλια-Λα Μάντσα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Οικονομίας της Περιφέρειας Χαβιέ Γκονθάλεθ Ορτίθ, τα Κανάρια Νησιά χρειάζεται να καλύψουν έως το τέλος του έτους ληξιπρόθεσμα τοκοχρεολύσια ύψους 326.000.000 ευρώ και να εξεύρουν άλλα 400.000.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το χρέος στο ύψος που τους επιτρέπεται από την κεντρική κυβέρνηση.