«Στρίβειν διά του αρραβώνος» για τον Λάτση!

Μόλις το 2% του νέου σχήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, θα ελέγχει η οικογένεια Λάτση. Η τελευταία δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει τις μετοχές που κατέχει στη Eurobank (το 43,3%), στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του ομίλου που θα προκύψει. Η Εθνική προτίθεται ότι θα προσφέρει ως αντάλλαγμα 58 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ΕΤΕ για κάθε 100 μετοχές της Eurobank, με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή. Εφόσον αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Eurobank, οι νυν µέτοχοι της Εθνικής και οι νυν µέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο µετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25%, αντίστοιχα.

Η απόφαση για εξαγορά της Eurobank σημαίνει ότι η διοίκηση της Εθνικής, και συγκεκριμένα οι κύριοι Γιώργος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραμείνουν ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα, και θα έχουν «το πάνω χέρι» στις διοικητικές αλλαγές. Ηδη ανακοινώθηκε ότι για τις υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ. του νέου ομίλου η επιλογή θα στηριχτεί στην προσέγγιση «οι καλύτεροι εκ των δύο».

Το συνολικό ενεργητικό του νέου ομίλου θα ανέρχεται σε 177,7 δισ. ευρώ, τα συνολικά δάνεια προς τους πελάτες θα ανέρχονται σε 109,7 δισ. ευρώ και οι συνολικές καταθέσεις σε 87,9 δισ. ευρώ. Το μερίδιο αγοράς των καταθέσεων θα αντιστοιχεί σε 34% και των χορηγήσεων σε 33%. Η νέα τράπεζα θα έχει σύνολο ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, αφού η ΕΤΕ, μετά το PSI, κατέχει ομόλογα ονομαστικής αξίας 4,7 δισ. ευρώ και η Eurobank 2,3 δισ. ευρώ. Το δίκτυό της στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 925 καταστήματα, ενώ στο εξωτερικό θα προσεγγίσει τα 1.850. Οι εργαζόμενοι του νέου ομίλου θα φθάσουν του 53.000 περίπου, από τους οποίους οι 18.000 στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Alpha Bank και Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής, το νέο σχήμα θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ελληνικής αγοράς πίσω από την Εθνική. Στην τρίτη θέση θα βρεθεί ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς που, μετά την «υγιή» Αγροτική, συζητά για την απόκτηση της Γενικής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα