Κάτι από… Μέρκελ, Σαμαρά, «αφεντικά» και ψηφοφόρους είχε χθες ακόμα και ο διαδικτυακός σχολιασμός από πολίτες της (κατά τ’ άλλα άσχετης με την πολιτική επικαιρότητα) είδησης ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο γιόρτασε τα γεννητούρια τριών ζώων. «Σε μια δύσκολη ημέρα, ιδού τα ευχάριστα νέα: Σουρικάτες (ή αλλιώς μίρκατ) γεννήθηκαν στο Πάρκο για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2002. Πρόσφατα αλλάξαμε την αρχηγό στην ομάδα και τα αποτελέσματα είναι εμφανή» δημοσιοποίησαν οι διαχειριστές του προφίλ του Αττικού Πάρκου στο facebook και ακολούθησε… βροχή σχολίων με πολιτική χροιά από τους φιλόζωους.
«Το ζωικό βασίλειο δείχνει τον τρόπο. Μέχρι και οι σουρικάτες πήραν χαμπάρι ότι δεν πήγαινε άλλο με αυτή την κατάσταση και άλλαξαν τον αρχηγό τους! Ενώ εμείς…» έγραψε μια νεαρή και άνοιξε τον δρόμο για παρόμοια χιουμοριστικά σχόλια. «Αλλαξε η ηγεσία και ήρθε η ανάπτυξη!» της απάντησε ένας νεαρός και ακολούθησαν οι ατάκες άλλων χρηστών του facebook: «Μου αρέσει ο κόσμος των ζώων γιατί τηρείται αποτελεσματικά η ιεραρχία», «να μας αλλάξουν και εμάς αφεντικό, από πάνω, γιατί, όπως φαίνεται από μόνοι μας διά της ψήφου δεν εκλέγουμε κάποιον που να μας αρέσει», «πρότεινε έναν αρχηγό. Να θυμάσαι πάντως ότι το 2002 πρωθυπουργός ήταν ο Σημίτης και σήμερα ο Σαμαράς», «ορίστε, και εκεί η… αρχηγός κάνει κουμάντο» κ.ά.
Οι τρεις σουρικάτες (μικρά θηλαστικά που ανήκουν στην οικογένεια της μαγκούστας) δεν γεννήθηκαν χθες στη «ζούγκλα» της Αθήνας, στον Γυαλό Σπάτων, αλλά πιθανότατα στις 2 Οκτωβρίου. Ολες αυτές τις ημέρες κρύβονταν «ίσως γιατί ήθελαν να εμφανιστούν μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο», όπως είπε χαριτολογώντας ένας νεαρός. Πρόκειται για παιχνιδιάρικα και κοινωνικά ζώα με καταγωγή κυρίως από την έρημο Καλαχάρι, την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και όλη τη νότια Αφρική. Το είδος τρέφεται με έντομα, ερπετά, μικρά θηλαστικά και φυτά και δημιουργεί μεγάλες οικογένειες (20-30 ζώων). Κύριο χαρακτηριστικό των σουρικάτων είναι η ικανότητά τους να στέκονται όρθιες για αρκετή ώρα, πατώντας στα δύο πίσω πόδια, με στήριγμα την ουρά τους. Με αυτόν τον τρόπο κρατούν «σκοπιά» και ελέγχουν τον χώρο για τυχόν εχθρούς. Το βράδυ μένουν σε υπόγειες φωλιές και βγαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ελένη Ευαγγελοδήμου