Σε δύο χρόνια εκτιμάται ότι θα γίνουν οι πρώτες δημοπρατήσεις περιοχών-οικοπέδων προς έρευνα για πετρέλαιο. Ετσι ο θαλάσσιος κόλπος της Καβάλας, ανοιχτά της Θάσου, θα παραμένει -εφόσον βέβαια υπάρχει πετρέλαιο- η μοναδική περιοχή στη χώρα όπου θα γίνεται εξόρυξη, αφού ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι υπολογισμοί δεν κάνουν λόγο για παραγωγικές γεωτρήσεις σε άλλο σημείο πριν από το 2020. Τις εκτιμήσεις αυτές έκανε χθες στην Καβάλα ο διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής των Ελληνικών Πετρελαίων Γιάννης Γρηγορίου.
«Σε δύο χρόνια από σήμερα, αν όλα πάνε καλά», τόνισε, «θα γίνουν οι πρώτες δημοπρατήσεις περιοχών-οικοπέδων προς έρευνα. Οσο εντοπίζονται περιοχές με ενδιαφέρον, θα εστιάζεται σε εκείνα τα σημεία η σεισμική έρευνα και, εφόσον υπάρχει ισχυρή πεποίθηση για ανεύρεση υδρογονανθράκων, θα αρχίσουν στη συνέχεια οι ερευνητικές γεωτρήσεις».
Για να προχωρήσουν, βέβαια, οι γεωτρήσεις πρέπει να βρεθούν κεφάλαια που εκτιμώνται σε 1,2 δισ. ευρώ. «Θα είμαστε ευτυχείς αν εντοπίσουμε στο Ιόνιο, σε 10 χρόνια από σήμερα, πέντε με έξι Πρίνους».
Ο ίδιος σημείωσε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να τραβήξει το ενδιαφέρον των ξένων εταιριών, ώστε να διαθέσουν χρόνο και χρήμα για έρευνα στη χώρα μας, «πρέπει να πάψουν οι πολιτικοί να βαυκαλίζονται με δηλώσεις και συνεντεύξεις στα ελληνικά ΜΜΕ και να πάνε στο Λονδίνο και στο Χιούστον, που είναι οι έδρες των εταιριών, για να τις πείσουν να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα». Ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο υπάρχουν 124 περιοχές που ερευνώνται, αλλά μεταξύ αυτών δεν υπάρχει ούτε μία ελληνική. «Η Ελλάδα είναι η μαύρη τρύπα στην έρευνα του πετρελαίου, είμαστε μια ανυπόληπτη χώρα στον τομέα της έρευνας» είπε σπεύδοντας να προσθέσει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια έρευνας.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι το 2014 θα πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, σε μια περιοχή 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με τη νορβηγική εταιρία PGS να έχει αναλάβει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών.
Σε εξέλιξη, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση, βρίσκεται και η διαδικασία για την επιλογή εταιριών, με τη διαδικασία της Ανοικτής Πρόσκλησης (Open Door) για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατακόλου. Η πλέον υποσχόμενη περιοχή είναι ο Πατραϊκός Κόλπος, καθώς σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες έχουν εντοπίσει εκεί γεωλογικές δομές που ενδεχομένως περιέχουν πετρέλαιο. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στην περιοχή υπολογίζονται σε 200.000.000 βαρέλια. Η δεύτερη περιοχή είναι αυτή των Ιωαννίνων, όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα είναι της τάξης των 50.000.000 ως 80.000.000 βαρελιών. Αλλά και στο γειτονικό Κατάκολο είχε ανακαλυφθεί πετρέλαιο στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τα αποθέματα είχαν εκτιμηθεί στα 3.000.000 βαρέλια, σε βάθος περί τα 2.500 μέτρα. Οι τότε τιμές του πετρελαίου καθιστούσαν το κοίτασμα οριακά βιώσιμο.