Ενιαίος φόρος 28% για τις επιχειρήσεις

Με ενιαίο και αυτοτελή φόρο 28% θα φορολογηθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με το σχέδιο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση.

Ο νέος φόρος θα μειώσει σημαντικά την επιβάρυνση των επιχειρήσεων που διανέμουν μερίσματα (για τα οποία φορολογούνται σήμερα με 25%), ενώ θα φέρει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε μικρές επιχειρήσεις που δεν διανέμουν κέρδη και φορολογούνται με 20%. Το μεγαλύτερο βάρος όμως θα το σηκώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα φορολογηθούν με 28% και χωρίς αφορολόγητο, ενώ σήμερα είναι ενταγμένοι στη φορολογική κλίμακα και δικαιούνται αφορολόγητο όριο ύψους 5.000 ευρώ.

Η αρχική σκέψη ήταν να φορολογηθούν με 35% οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, αλλά μετά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ. ΑΡ. οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να μειωθεί η επιβάρυνση στο 28%.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται σήμερα με 20%, ενώ επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος 25% σε κέρδη που διανέμονται, με αποτέλεσμα η μέση φορολογική επιβάρυνση να φτάνει στο 42,5%. Με το νέο σύστημα οι δυο φόροι ενοποιούνται σε έναν συντελεστή 28%, κάτι που σαφώς θα ευνοήσει τα μερίσματα.

Με 28% θα φορολογηθούν επίσης και τα καθαρά εισοδήματα που αποκτούν οι ατομικές επιχειρήσεις εμπορίας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια 780.000 επιτηδευματίες να χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και κατ’ επέκταση να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Οι αυξήσεις φόρων εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς παιδιά, καθώς και με 1 ή 2 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ θα φτάσουν μέχρι και τα 3.580 ευρώ τον χρόνο σε ποσά μέχρι και 2.700% (!) σε ποσοστά. Οι μειώσεις φόρων για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ θα κυμανθούν από 420 έως 12.920 ευρώ τον χρόνο (!) ή σε ποσοστά από 2% έως και 23,5%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο καθεστώς φορολόγησης ενδέχεται να ισχύσει αναδρομικά από τη χρήση του έτους 2012, προκειμένου να εισπραχθούν εντός του 2013 πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 900.000.000 ευρώ.

Παράλληλα η παρακράτηση φόρου από τα εισοδήματα που προέρχονται από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα αυξηθεί από το 20% στο 30%.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα