Ο Μεγαλέξανδρος σε μια ροκ όπερα

Ο Μέγας Αλέξανδρος πρωταγωνιστεί σε μιούζικαλ και… τραγουδά, ενώ ο Φίλιππος και η Ολυμπιάδα του κάνουν σεκόντο. Ολα αυτά φυσικά για τις ανάγκες της ροκ όπερας με τίτλο «Alexander», που θα κάνει πρεμιέρα στη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης Stage στις 9 Νοεμβρίου, σε μια περίοδο με ιδιαίτερη σημασία για τη συμπρωτεύουσα, αφού φέτος συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Η ροκ όπερα παρουσιάζει τη ζωή του σπουδαίου Ελληνα στρατηλάτη σε μια φιλόδοξη παραγωγή που αποτελείται από 40 ηθοποιούς, τραγουδιστές και χορευτές.

«Αυτό που θα δει το κοινό είναι ένα έργο με την κλασική μορφή της ροκ όπερας» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο συνθέτης, σκηνοθέτης και δημιουργός της εν λόγω παράστασης Κώστας Αθυρίδης. «Θα περιλαμβάνει πολύ χορό και μουσική. Μάλιστα, επί σκηνής θα υπάρχει 14μελής ζωντανή ορχήστρα σε ένα πρωτότυπο έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Ο διακεκριμένος συνθέτης, που έχει ασχοληθεί με το κορυφαίο είδος έχοντας ανεβάσει παρόμοιες παραγωγές και στο παρελθόν, παραδέχεται ότι η ενασχόληση με το «Alexander» ήταν για εκείνον ένα μακρόπνοο σχέδιο. «Εχω παρουσιάσει και παλαιότερα στη Θεσσαλονίκη ροκ όπερες και είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό. Μετά το μιούζικαλ ʺJesus Christ Superstarˮ που είχα ανεβάσει στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αποφάσισα να στραφώ σε ένα έργο με ελληνικό θέμα. Αυτό που επιθυμούσα περισσότερο ήταν να βρω ένα πρόσωπο το οποίο θα είναι ιδιαιτέρως γνωστό και στο εξωτερικό. Οταν έκανα την έρευνά μου, διαπίστωσα ότι η μεγαλύτερη προσωπικότητα στη Βόρεια Ελλάδα ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Να φανταστείτε ότι όταν άρχισα να το γράφω δεν είχε γυριστεί καν η κινηματογραφική ταινία του Ολιβερ Στόουν. Ετσι συνέχισα να το γράφω ως χόμπι δουλεύοντάς το με ό,τι άλλο έκανα παράλληλα δισκογραφικά».

Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012 και αποφασίστηκε να ανέβει σε κεντρικό συναυλιακό χώρο της Θεσσαλονίκης στην παρθενική παρουσίασή του. «Καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια παραγωγή δεν θα μπορούσε να ανέβει στους δύσκολους αυτούς καιρούς αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που δούλευαν για αυτήν με το μεράκι τους».

H παράσταση ξεκινάει με την ημέρα της «σύλληψης» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δηλαδή την ημέρα που γνωρίστηκαν η Ολυμπιάδα και ο Φίλιππος στα Καβείρια Μυστήρια της Σαμοθράκης, και τελειώνει με τον θάνατό του. Στόχος άλλωστε των δημιουργών δεν είναι η δημιουργία ενός ιστορικού έργου αλλά η σκιαγράφηση της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του.

«Δεν θέλαμε να επικεντρωθούμε τόσο στα ιστορικά γεγονότα, τα οποία λίγο έως πολύ τα ξέρουν όλοι» επισήμανε ο κ. Αθυρίδης. «Πώς ένας δεκαεννιάχρονος είχε ένα τόσο μεγάλο όραμα, ποια η σχέση του με τους γονείς του, τον δάσκαλό του αλλά και τους φίλους του; Πώς αντιμετώπιζε τους στρατιώτες του; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που προσπαθούμε να απαντήσουμε μέσα από το έργο συνθέτοντας τον θρύλο του ονόματός του. Διότι πλέον ο Μέγας Αλέξανδρος έχει ξεπεράσει τα όρια της Ιστορίας. Είναι ένας θρύλος».

Τα τραγούδια της ροκ όπερας «Αλέξανδρος» είναι γραμμένα στα αγγλικά, μιας και το λιμπρέτο φέρει την υπογραφή της Βρετανής ιστορικού Πένι Τέρνερ. «Το θέμα μπορεί να είναι ελληνικό, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τα τραγούδια. Εγώ έγραψα μουσική επάνω στο λιμπρέτο της. Βέβαια, γίνεται προσπάθεια στο Stage να υπάρχουν και υπότιτλοι» τόνισε ο δημιουργός.

Ο Ηφαιστίωνας, ο Φίλιππος, η Ολυμπιάδα, η Λανίκη και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές ζωντανεύουν επί σκηνής την ιστορία του Ελληνα στρατηλάτη με λιτά κοστούμια και μινιμαλιστικά σκηνικά, απόλυτα προσαρμοσμένα στο ύφος μιας παράστασης που ανεβαίνει σε συναυλιακό χώρο. «Πίσω από την κατασκευή των σκηνικών και των κοστουμιών βρίσκεται ο Απόστολος Βέττας. Δεν θα δείτε πανοπλίες. Η προσέγγισή μας είναι λιτή και σύγχρονη. Οχι μόνο από άποψη αλλά και από θέμα κόστους».

Τον ρόλο του Αλέξανδρου ενσαρκώνει ο Δημήτρης Τικτόπουλος, της Λανίκης και της ιέρειας η Ρούλα Μανισσάνου, του Ηφαιστίωνα ο Νικίας Φονταράς, του Φιλίππου ο Αποστόλης Ψυχράμης, της Ολυμπιάδας η Χαρίκλεια Χατζησαββίδου, της Κλειώς η Γεωργία Βεληβασάκη.

Info: Οι παραστάσεις της ροκ όπερας «Alexander» θα δοθούν στη μουσική σκηνή Stage (26ης Οκτωβρίου 27, περιοχή Σφαγεία) στις 9, 10, 11 και 15, 16, 17, 18 Νοεμβρίου 2012.

Καλοκαιρινή περιοδεία

Σχετικά με τα επόμενα σχέδια των συντελεστών, ο κ. Αθυρίδης υπήρξε σαφής: «Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουμε να παρουσιαστεί η παράσταση και στο κοινό της υπόλοιπης Ελλάδας. Ηδη έχει γίνει μια επαφή με χώρο στην Αθήνα. Στόχος μας είναι να γίνει μια καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα λόγω του ότι είναι μεγάλη παραγωγή η οποία δεν στεγάζεται εύκολα σε κλειστούς χώρους. Η έναρξη ωστόσο θέλαμε και σημειολογικά να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη». Ο δημιουργός δεν έκρυψε όμως την πικρία του για το γεγονός ότι η παράσταση δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των «Δημητρίων». «Είχε προταθεί από εμάς, ωστόσο δεν ασχολήθηκε κανείς. Δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε καν να την ακούσουν ή να την δουν» κατέληξε. Η μουσική της παράστασης θα κυκλοφορήσει σε CD.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα