Απανωτά limit up στο χρηματιστήριο της τέχνης κατεγράφησαν κατά την προχθεσινή δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, όπου βγήκαν στο σφυρί περί τα 70 έργα προκαλώντας τον ενθουσιασμό των απανταχού φιλότεχνων! Η δημοπρασία -διάρκειας δυόμισι ωρών- έσπασε κάθε ρεκόρ στην κατηγορία μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης συγκεντρώνοντας το ποσό των 412.000.000 δολαρίων, ενώ το 92% των αριστουργημάτων έφυγε από την αίθουσα με νέο ιδιοκτήτη.
«Σταρ» της βραδιάς ανακηρύχθηκε αναμφισβήτητα ο Αντι Γουόρχολ, αφού ο πίνακάς του με τίτλο «Αγαλμα της Ελευθερίας» πουλήθηκε στα 43.800.000 δολάρια. Η τρισδιάστατη δημιουργία, η οποία για ένα φεγγάρι κοσμούσε τη συλλογή του Γερμανού πολυεκατομμυριούχου Εριχ Μαρξ, αγοράστηκε από άγνωστο συλλέκτη, φανατικό λάτρη του Γουόρχολ, από ό,τι φαίνεται. «Ηταν πραγματικά μια εξαιρετική βραδιά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα έργα μεταπολεμικής τέχνης» τόνισε ο πρόεδρος του παραρτήματος του οίκου στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, Γιούσι Πιλκάσεν.
«Αυτοί οι καλλιτέχνες έχουν λάβει πλέον ένα μεγάλο επίπεδο αναγνώρισης» συνέχισε ο ίδιος. «Κανένας δεν αμφισβητεί την ποιότητα των έργων τους. Το μόνο ερώτημα είναι πόσα μπορεί να δώσει κανείς για να αποκτήσει μια δημιουργία που φέρει την υπογραφή τους».
Κορυφαίο έργο του Κουνς ήταν φυσικά οι πολύχρωμες τουλίπες του, το εντυπωσιακό γλυπτό το οποίο αγοράστηκε στο ποσό των 33.700.000 δολαρίων. Το μνημειώδες γλυπτό «χτυπήθηκε» τηλεφωνικώς από συλλέκτη που δεν δίστασε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να το αποκτήσει.
Οι «Τουλίπες» δημιουργήθηκαν την περίοδο 1995-2004 και είναι μόνο μία από τις πέντε βερσιόν που κυκλοφορούν στην αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το εν λόγω έργο για ένα διάστημα βρισκόταν σε περίοπτο σημείο του περίφημου Rockefeller Center στο Μεγάλο Μήλο.
Εξι ήταν οι ενδιαφερόμενοι που διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την απόκτηση ενός εξαιρετικού πορτρέτου του Μάρλον Μπράντο που δημιούργησε ο πατέρας της ποπ-αρτ Γουόρχολ το 1966. Η εικόνα που δείχνει ανεβασμένο τον σέξι ηθοποιό σε μια μηχανή πουλήθηκε τελικώς στα 23.700.000 δολάρια έπειτα από ολιγόλεπτη μάχη. Ο πίνακας βγήκε στο σφυρί από τον Νεοϋορκέζο επιχειρηματία Ντόναλντ Λ. Μπράιαντ, ο οποίος το είχε αποκτήσει το 2003 έναντι 5.000.000 δολαρίων. Αν και το όνομα του νέου ιδιοκτήτη του πίνακα δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο πιστεύεται ότι πρόκειται για τον άνδρα ο οποίος χτυπούσε επιμόνως το τζάμι στο ειδικό δωμάτιο από όπου παρακολουθούν οι… εκλεκτοί πελάτες τις δημοπρασίες!
Οι άνθρωποι του οίκου Christie’s ήταν σίγουροι ότι η προχθεσινή βραδιά στη Νέα Υόρκη θα είχε μεγάλο σουξέ μεταξύ των συλλεκτών, μια και τα αιτήματα για τα πριβέ δωμάτια (τα λεγόμενα skyboxes) από τους εύπορους φιλότεχνους ήταν πάρα πολλά. Μέσα σε αυτά μπορούν να «χτυπούν» τα έργα της αρεσκείας τους χωρίς να τους βλέπει κανείς, διατηρώντας έτσι την ανωνυμία τους.
Αλλά και ένα έργο του Μπασκιά έπιασε υψηλό ποσό κατά τη δημοπρασία. Ο πίνακας, που δεν έχει τίτλο και απεικονίζει έναν ψαρά να κρατάει περήφανος την ψαριά του, πουλήθηκε στα 26.400.000 δολάρια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πωλητής του είναι ο διάσημος φωτογράφος μόδας Πάτρικ Ντεμαρσελιέ, του οποίου το πορτφόλιο περιλαμβάνει λήψεις της Σίντι Κρόφορντ και της Κέιτ Μος.
«Χέρια» άλλαξαν ακόμη έργα των Φραντς Κλάιν και Ντόναλντ Τζαντ, για τους οποίους σημειώθηκαν νέα ρεκόρ.
Μαιμού οίκο έφτιαξαν οι Κινέζοι!
Εναν… μαϊμού Christie’s έχουν δημιουργήσει οι ειδικοί στις απομιμήσεις Κινέζοι, προκαλώντας φυσικά έντονες αντιδράσεις. Η κινεζική φίρμα με το όνομα Chritrs (στα κινεζικά διαβάζεται Κρίστις) έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της τους τελευταίους μήνες, γεγονός που έχει εξαγριώσει τον διεθνή οίκο, μια και η επιλογή του ονόματος, όπως υποστηρίζουν, μόνο τυχαία δεν είναι. «Εχουμε πάρει άμεσα μέτρα, καθώς δεν θέλουμε να μπερδεύονται οι πελάτες μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Christie’s, διευκρινίζοντας ότι το αίτημά τους έχει πάρει ήδη τη νομική οδό με μήνυση εναντίον των Ασιατών για εξαπάτηση. Οι ενάγοντες τονίζουν ότι οι Κινέζοι συνάδελφοί τους έχουν επίτηδες διαλέξει το Chritrs προκειμένου να προκαλέσουν σύγχυση και να πάρουν μέρος της πελατείας τους.
Πάντως, ο κινεζικός οίκος εξαπλώνεται με γοργό ρυθμό στον πλανήτη, αφού μέσα στους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει συνολικά 10 γραφεία, ένα από τα οποία βρίσκεται στο Λονδίνο.
Γιώτα Βαζούρα