Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν την παράλυση σε σκύλους, εγχέοντας στο σημείο όπου είχαν τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη κύτταρα που είχαν πάρει από τη βλεννογόνο της μύτης τους.
Το σημαντικό επίτευγμα ανήκει σε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και δημιουργεί αισιοδοξία ότι η τεχνική θα μπορούσε στο μέλλον να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ανθρώπους με παράλυση.
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Brain», πήραν για πρώτη φορά μέρος ζώα «υπό πραγματικές συνθήκες» κι όχι πειραματόζωα. Τα ζώα αυτά είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τα πειράματα, με αποτέλεσμα να έχουν αχρηστευτεί τα πίσω πόδια τους.
Οι ειδικοί αφαίρεσαν οσφρητικά επενδυτικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη από το εσωτερικό της μύτης 34 σκύλων και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο για αρκετές εβδομάδες. Στη συνέχεια, όταν είχαν λάβει ικανοποιητικούς αριθμούς κυττάρων, προχώρησαν στη μεταμόσχευσή τους στο σημείο τραυματισμού των 23 ζώων, ενώ στα υπόλοιπα 11 εγχύθηκε ένα αβλαβές αλλά και αδρανές υγρό.
Τα σκυλιά που είχαν λάβει τα «αληθινά» κύτταρα εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στην κινητικότητά τους και ήταν σε θέση να περπατούν σε έναν διάδρομο, υποβοηθούμενα από ένα λουρί. Κανένας σκύλος όμως από τη δεύτερη ομάδα δεν απέκτησε την ικανότητα να χρησιμοποιεί τα πίσω άκρα του.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μεταμοσχευμένα κύτταρα βοήθησαν στο να αναγεννηθούν οι νευρικές ίνες στην κατεστραμμένη περιοχή κι έτσι οι σκύλοι κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο των πίσω άκρων, αλλά και να συντονίσουν την κίνηση με τα μπροστικά άκρα τους.
«Τα νέα ευρήματά μας είναι εκπληκτικά, καθώς για πρώτη φορά δείχνουμε πώς η μεταμόσχευση του συγκεκριμένου τύπου κυττάρων στον κατεστραμμένο νωτιαίο μυελό μπορεί να προσφέρει σημαντική βελτίωση της κινητικότητας» δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπιν Φράνκλιν, ειδικός στην αναγεννητική βιολογία, από το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων του MRC, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα. Ο καθηγητής Φράνκλιν τόνισε ότι «είμαστε ακόμη μακριά από το να πούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε πλήρη αποκατάσταση της κινητικότητας», αλλά πρόσθεσε ότι η ομάδα πιστεύει πως η τεχνική θα μπορέσει να χαρίσει έστω μερική αποκατάσταση σε ανθρώπους με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.