Περισσότερα φάρμακα με την εμπορική τους ονομασία μπορούν να συνταγογραφούν οι γιατροί μετά τις σημαντικές εξαιρέσεις που περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο, την οποία εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Ειδικότερα, σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο, οι γιατροί πλέον πρέπει να συνταγογραφούν 85% φάρμακα με βάση τη φθηνότερη δραστική ουσία (γενόσημα) και 15% σκευάσματα με την εμπορική τους ονομασία (πρωτότυπα) ανά έτος.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ωστόσο είχε διευκρινίσει ότι σκοπεύει να εξαιρέσει από αυτόν τον ποσοστιαίο διαχωρισμό την ομάδα των χρονίως πασχόντων, που είναι και οι περισσότεροι ασθενείς. Ετσι με διάταξη του αναπληρωτή υπουργού, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Νοεμβρίου 2012, τίθεται μια σειρά εξαιρέσεων από το 15% πρωτότυπων φαρμάκων που θα συνταγογραφούνται από τον γιατρό και θα καλύπτονται από τα Ταμεία – δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους.
Συγκεκριμένα εξαιρούνται ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων, όπως ινσουλίνες, παράγωγα αίματος, εμβόλια, βιοτεχνολογικά προϊόντα, και τα συνδυασμένα προϊόντα, που δεν είναι άμεσα υποκαθιστώμενα και ανταλλάξιμα. Επίσης τα σκευάσματα «στενού θεραπευτικού εύρους» (όπως acenocumarol, carbamazepime, cyclosporine, digoxin, levothyroxine, procainamide, theophyllines κ.λπ.), φάρμακα με υψηλή τοξικότητα (χημειοθεραπευτικά), τα σκευάσματα για την επιληψία, την ψύχωση, τη σχιζοφρένεια, το άσθμα και τα χρόνια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα. Ακόμη εκτός του 15% είναι και τα φάρμακα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα σκευάσματα όλων εκείνων των ασθενών που είναι επαρκώς και αποτελεσματικώς ρυθμισμένοι, όπως και όσα απευθύνονται σε παιδιά, εγκύους και άτομα άνω των 67 ετών.
«Οι σχετικές εξαιρέσεις της εγκυκλίου αυτής μας βρίσκουν σύμφωνους, διότι ο γιατρός έχει τη δυνατότητα πλέον να συνταγογραφεί περισσότερο από το 15% επώνυμα και δοκιμασμένα φάρμακα που εμπιστεύεται» σημείωσε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.
Ρίτα Μελά