Σε σκηνές από την ταινία «Falcone», που βασίστηκε στην άνανδρη δολοφονία του Ιταλού διώκτη της Μαφίας εισαγγελέα Τζιοβάνι Φαλκόνε, τον οποίο ανατίναξε η Κόζα Νόστρα σε αυτοκινητόδρομο του Παλέρμο το 1992 μαζί με τη γυναίκα του με 350 κιλά δυναμίτιδας, παραπέμπουν όσα έγιναν την Πέμπτη το ξημέρωμα στο Χαλάνδρι. Εως τώρα η Αστυνομία αφήνει να διαρρεύσει προς τα έξω ότι άγνωστοι «σκληροί ποινικοί» με διασυνδέσεις στον χώρο των ελληνικών φυλακών παρήγγειλαν «τούρτα» στην πρόεδρο Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή, η οποία μεταξύ των πολλών δύσκολων υποθέσεων, προέδρευσε και σε αυτήν των κατηγορουμένων της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Μια σειρά όμως συγκυριών και γεγονότων μπορεί να κρύβει άλλα, βαθύτερα αίτια στην ξεκάθαρη εκφοβιστική επίθεση για την κατατρομοκράτηση σύσσωμου του δικαστικού σώματος, που αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε πρωτοφανή υπαλληλικό και εργασιακό διωγμό.
Η χρονική στιγμή κατά την οποία μπήκαν τα πέντε κιλά δυναμίτιδας με βραδύκαυστο φιτίλι στην είσοδο του γκαράζ, που βρίσκεται στην αυλή διώροφης κατοικίας, επί της οδού Κουντουριωτών 11 στο Χαλάνδρι, στη 1.55 το ξημέρωμα, ήταν ένα παρακινδυνευμένο τυφλό χτύπημα. Κανείς δεν μπορεί να πείσει ότι η έκρηξη δεν θα σκότωνε άνθρωπο, εκτός από τον ίδιο τον κατασκευαστή της βόμβας, για τον οποίο η Αστυνομία δείχνει να υποψιάζεται ποιος μπορεί να είναι… Κάποιος «εξπέρ» που τον έχει ξανασυναντήσει στη ματωμένη διαδρομή του οργανωμένου εγκλήματος. Η τοποθέτηση του δυναμίτη ανάμεσα στον μαντρότοιχο δεν επέτρεψε την εκτόνωση των εκρηκτικών αερίων, με αποτέλεσμα τις φοβερές ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο σε μεγάλη ακτίνα, σε αυτοκίνητα αλλά και στη διώροφη οικία. Κατά πληροφορίες, στο ισόγειο της οικοδομής στεγάζεται γραφείο του αδελφού της δικαστού, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός. Η κυρία Καλαϊτζή την ώρα της έκρηξης ήταν στο σπίτι της, ενώ περιστασιακά ο χώρος φυλασσόταν από την Αστυνομία και περιπολίες του τοπικού τμήματος.
Το αξιοπερίεργο των γνωστών «διαρροών» από την Αστυνομία είναι ότι από την πρώτη στιγμή συνδέθηκε η έκρηξη με τους σκληρούς ποινικούς που εκτίουν πολυετείς και ισόβιες ποινές κάθειρξης σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας και καταδικάστηκαν για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου, υπόθεση που δεν έχει εξιχνιαστεί πλήρως, αφού ούτε το κρησφύγετο αλλά ούτε και τα λύτρα ανευρέθησαν. Το λογικό ερώτημα όμως που αναφύεται είναι: Γιατί να επιχειρήσουν και να παραγγείλουν οι γνωστοί ποινικοί της απαγωγής μέσα από τη φυλακή μια εκδικητική ενέργεια εναντίον των φυσικών τους δικαστών από τη στιγμή που όλες οι υποψίες θα πέσουν πάνω τους;
Κύκλοι από το δικαστικό σώμα επισήμαναν στη «δημοκρατία» ότι η πρωτοφανής ενέργεια πιθανόν να συνδυάζεται ακόμα και με την τρομοκράτηση εισαγγελικών λειτουργών του οικονομικού εγκλήματος που ασχολούνται αυτόν τον καιρό με πολλά ανοιχτά μέτωπα: Εξοπλισμοί, σκάνδαλα πολιτικών προσώπων, μίζες και διαφθορά κρατικών λειτουργών. Επίσης εξετάζεται εάν η χθεσινή ενέργεια συνδέεται με την «τούρτα» δυναμίτη που τίναξε στον αέρα πάλι πιλοτή πολυκατοικίας, το χάραμα της 28ης Σεπτεμβρίου, στην οδό Αετιδέων 33, στον Χολαργό. Στην πολυκατοικία κατοικεί, μεταξύ άλλων, και η ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη.
Στέφανος Χίος
Πρόεδρος στη δίκη της απαγωγής Παναγόπουλου
Σε μία από τις μεγαλύτερες ποινικές δίκες των τελευταίων ετών προήδρευσε η πρόεδρος Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή, η οποία τα ξημερώματα της Πέμπτης έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι της στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για την υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος», τα μέλη του οποίου καταδικάστηκαν, μεταξύ άλλων, για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε ενάμιση χρόνο και η αυλαία της δίκης έπεσε με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων -το οποίο λόγω της φύσης της υπόθεσης συνεδρίαζε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού- να επιβάλει ισόβιες και πολυετείς καθείρξεις στους κατηγορουμένους της υπόθεσης. Ενδεικτικό της σκληρότητας με την οποία τους αντιμετώπισε είναι ότι δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους ενόχους. Μεταξύ αυτών, οι ηθικοί αυτουργοί, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, της δράσης της οργάνωσης Παναγιώτης Βλαστός και Γιάννης Σκαφτούρος, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε δις ισόβια. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υπήρξαν κάποιες φορές εντάσεις, με κάποιους εκ των κατηγορουμένων να έχουν καταθέσει και αιτήσεις εξαίρεσης της προέδρου, οι οποίες απορρίφθηκαν. Με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την αλληλεγγύη της στην πρόεδρο Εφετών και διαβεβαιώνει ότι οι δικαστικοί «ασκούν πάντοτε με σθένος και αντικειμενικότητα τα καθήκοντά τους» και ότι «οι προσπάθειες εκφοβισμού τους πέφτουν στο κενό».