Υφεση και δυσβάσταχτη φορολογία στραγγαλίζουν την ανάπτυξη, κάτι που διαπιστώνεται από την επικίνδυνη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δράσης. Η αντίφαση όμως είναι ότι οι υψηλότατοι φόροι δεν αυξάνουν τα δημόσια έσοδα. Οπως επισημαίνει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), δεν αρκεί άλλη μία φορολογική μεταρρύθμιση και, μάλιστα, με γρίφους αυτοτελούς φορολόγησης από 26% έως 33%. Χρειάζεται, κατά τον ίδιο, μία φορολογική φόρμουλα που θα μπορεί να ευδοκιμήσει και να επαναφέρει, ταυτόχρονα, ανάπτυξη και δημοσιονομική ισορροπία.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, απαιτείται ένας συνδυασμός οικονομικής πολιτικής, με κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την αύξηση του ΑΕΠ.
Η ΕΣΕΕ επιμένει ότι επιβάλλεται να μειωθεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, ενώ πάγια θέση της εξακολουθεί να είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από τα σημερινά επίπεδα του 20%, σταδιακά, στον τελικό στόχο του ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15%.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΣΕΕ η φορολογία στην Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών. Η φορολογία για φυσικά πρόσωπα φτάνει το 49%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 38%, αντίστοιχα στις επιχειρήσεις είναι 30%, όταν στην Ε.Ε. είναι 26%. Ο ΦΠΑ βρίσκεται στο 23%, έναντι 20% στην Ε.Ε., ενώ στη φορολογία εισοδήματος ισχύει μία υψηλή προοδευτική κλίμακα, οι φόροι κεφαλαίου και περιουσίας έχουν υψηλούς συντελεστές και οι ειδικοί φόροι έχουν καταλήξει να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με τις εγγραφές – διαγραφές για όσους ασκούν επαγγελματική και εμπορική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και ειδικότερα στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας.
Οι διαγραφές υπερισχύουν των εγγραφών κατά 24,08% το 2010 και κατά 22,63% το 2011. Στο 9μηνο του 2012 υπερίσχυσαν και πάλι οι διαγραφές κατά 22,62%.
Σε κλαδικό επίπεδο ισχυρότατο πλήγμα δέχτηκαν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, πράκτορες και μεσίτες ασφαλίσεων, οι μεσίτες ακινήτων και οι επιχειρήσεις ενδυμάτων και επίπλων. Στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους καταγράφηκαν πολύ περισσότερα λουκέτα από ενάρξεις επιχειρήσεων. Το 2011 οι διαγραφές ξεπέρασαν τις εγγραφές κατά 33,33% και στο 9μηνο του 2012 οι διαγραφές ξεπέρασαν τις εγγραφές κατά 44,23%.