Οι φύλακες «άγγελοι» των ασθενών

Σπρώχνουν το καροτσάκι ανήμπορων ασθενών. Τους κρατούν συντροφιά όταν είναι μόνοι. Δίνουν κατευθύνσεις σε όσους χάνονται στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του νοσοκομείου ή δεν γνωρίζουν ελληνικά και δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Κρατούν το χέρι αρρώστων που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου όταν δεν έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους προσφέρει στήριγμα.

Είναι οι εθελοντές της «Αντηρίδας», του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, οι οποίοι παρέχουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους και γίνονται με την προσφορά τους οι φύλακες-άγγελοι των ασθενών του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Οι εθελοντές στηρίζουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, παρέχοντας σημαντική βοήθεια ακόμη και σε θέματα που για άλλους φαίνονται απλά.

Πλησιάζουν διακριτικά τους ασθενείς, τους ρωτούν αν θέλουν βοήθεια και τους εξυπηρετούν σε διαδικαστικά ζητήματα, όπως η διεκπεραίωση ενός εξιτηρίου. Μερικές φορές ένα χαμόγελο ή μια καλή κουβέντα είναι οι ανεκτίμητες «υπηρεσίες» που προσφέρουν.

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 2011 και αποκτά όλο και περισσότερα μέλη. «Σήμερα οι εθελοντές είναι 370 άτομα. Ο καθένας βοηθάει όπως νομίζει. Εχουμε δικηγόρους, ηλεκτρολόγους, ακόμη και αρχιτέκτονες. Ενας από αυτούς μας βοήθησε σε μια πρόσφατη εκδήλωση που κάναμε στο νοσοκομείο. Ο καθένας μας δίνει το περίσσευμα του χρόνου του και μας βοηθάει» λέει στη «δημοκρατία» η Ζωή Ψαρρά – Παπαγεωργίου, πρόεδρος του συλλόγου.

«Αντηρίδα» σημαίνει στήριγμα και αυτός είναι ο πρωταρχικός σκοπός των εθελοντών. «Ευαισθητοποιούμε ανθρώπους στον εθελοντισμό και μέσα από δράσεις στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τόσο τους ασθενείς και τους ανθρώπους τους όσο και τους εργαζομένους στο νοσοκομείο» προσθέτει η κυρία Ψαρρά – Παπαγεωργίου.

Οπως λέει η ίδια, στο νοσοκομείο μπαίνουν καθημερινά 7.000 άνθρωποι. Είναι μία ολόκληρη κωμόπολη. «Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Εργαζόμενοι, ασθενείς, συνοδοί, όλο και κάτι θα χρειαστούν από έναν εθελοντή. Μερικές φορές όμως το μόνο που αρκεί είναι ένας καλός λόγος».

Βλέποντας παππούδες και γιαγιάδες να δυσκολεύονται να κινηθούν στο νοσοκομείο, οι εθελοντές κατευθύνουν τους επισκέπτες. «Οσοι δεν γνωρίζουν πώς να κινηθούν ταλαιπωρούνται και όταν τους βοηθάμε κλαίνε από χαρά» περιγράφουν οι εθελοντές στη «δημοκρατία».

Οσο καλή δουλειά κι αν κάνει ένας γιατρός κι ένας νοσηλευτής, ο ασθενής αποζητά πάντα μια προσωπική, μια πιο ανθρώπινη μεταχείριση. Ορισμένοι από τους εθελοντές είναι μαθητές λυκείου. Το Σάββατο που δεν έχουν σχολείο και έχουν ελεύθερο χρόνο πηγαίνουν στο νοσοκομείο και κρατούν συντροφιά στους μικρούς νοσηλευόμενους. Απασχολούν τα παιδιά με διάφορα παιχνίδια, τους κρατούν συντροφιά και τους βοηθούν στα μαθήματά τους. Δασκάλα Αγγλικών τους μαθαίνει τη γλώσσα, κάνοντας δημιουργικό τον χρόνο νοσηλείας τους.

Οι εθελοντές δεν λειτουργούν μόνοι τους. Είναι σε άμεση επαφή με τους εργαζομένους στο νοσοκομείο και με την κοινωνική υπηρεσία που διαθέτει το Παπαγεωργίου. Μεγάλη είναι η βοήθεια που δέχονται από υποστηρικτές του συλλόγου, οι οποίοι συνεισφέρουν είτε με ρουχισμό είτε με τρόφιμα.

«Μας έχει δοθεί ένας χώρος στο ισόγειο, όπου φυλάμε ρούχα και τρόφιμα. Μαζί με την κοινωνική υπηρεσία φροντίζουμε να φτάσουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη» εξηγεί η πρόεδρος του συλλόγου.

Εκστρατείες και στην πόλη!

 

Ο εθελοντισμός της «Αντηρίδας» δεν εξαντλείται στα όρια του νοσοκομείου. Δραστηριοποιείται και στην πόλη, διοργανώνοντας επιστημονικές ημερίδες για θέματα υγείας, σε συνεργασία με δήμους, για την ενημέρωση των πολιτών. Οι εθελοντές ενδιαφέρονται και για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της Θεσσαλονίκης. Διοργανώνουν εκστρατείες καθαριότητας, βοηθώντας να καλλωπιστούν μνημεία της πόλης που είναι σε κακή κατάσταση.

Την Κυριακή, τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου εξόρμησαν για να καθαρίσουν την περιοχή του Πύργου του Βαρδαρίου, γνωστού ως Τοπ Χανέ. Με όρεξη και ενθουσιασμό, αλλά και έχοντας μαζί τους τα κατάλληλα εργαλεία καθαρισμού, έβαλαν στόχο να αναδείξουν το μνημείο, καθώς η περιοχή έχει γεμίσει τελευταία από διάφορα απορρίμματα ασυνειδήτων.

Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι εθελοντές πρώτα ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται δυτικά των Λαδάδικων και ανατολικά του δικαστικού Μεγάρου. Είναι τα τείχη του φρουρίου του Βαρδαρίου, που αποτέλεσε κεντρικό φρούριο της Θεσσαλονίκης στην Τουρκοκρατία. Πρόσφατα, εθελοντές βρέθηκαν στο Αλατζά Ιμαρέτ και βοήθησαν τους εργαζομένους του Δήμου Θεσσαλονίκης στον καθαρισμό του εξωτερικού χώρου του μνημείου.

Ενα από τα συνθήματα που τους εκφράζουν είναι «Χάρισε, όπως το δέντρο τη σκιά του, χωρίς ιδιοτέλεια!». Οσοι θέλουν να ζήσουν την εμπειρία της προσφοράς και τη χαρά της συνεργασίας, αλλά και να ανταλλάσσουν δημιουργικά ιδέες για έναν κόσμο με λιγότερο πόνο, περισσότερο χαμόγελο και ανθρωπιά, μπορούν να γίνουν εθελοντές στον σύλλογο. Με την «Αντηρίδα» μπορεί να επικοινωνήσει κανείς στο τηλέφωνο 2313-323869 και στο e-mail [email protected]. Το γραφείο της βρίσκεται στο ισόγειο του «Παπαγεωργίου» και λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 10.00-15.00 και το Σάββατο 10.00-12.00.

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα