Θεραπεία με έναν «φακό επαφής»

Ενα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της όρασης έκαναν επιστήμονες σε Ινδία και Βρετανία, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα βιοδιασπώμενο εμφύτευμα από βλαστοκύτταρα, που μοιάζει με φακό επαφής και βοηθά τον οργανισμό να θεραπεύσει τα μάτια με φυσικό τρόπο!

Το εμφύτευμα ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου Σέφιλντ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ινστιτούτο LV Prasad στο Ιντεραμπάντ, η έρευνα των οποίων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Acta Biomaterialia».

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, το εμφύτευμα τοποθετείται στο μάτι, όπου τα βλαστοκύτταρα πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν συστοιχίες για την ανάπτυξη ιστού. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στη δημιουργία του εμφυτεύματος έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε να θεραπεύει τον κερατοειδή, το διάφανο στρώμα στο μπροστινό μέρος του ματιού, οι βλάβες στο οποίο αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης. Ετσι το εμφύτευμα μιμείται τα χαρακτηριστικά της δομής του ματιού και αναπτύσσει πολύ λεπτές και ευαίσθητες μεμβράνες, ώστε τα βλαστοκύτταρα να περάσουν στο ίδιο το μάτι.

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιονδήποτε άλλον τύπο κυττάρων του σώματος, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να αποκαταστήσουν οποιαδήποτε βλάβη σε οποιοδήποτε σημείο, από τον εγκέφαλο μέχρι και την καρδιά.

Επίσης, με μια σειρά σύνθετων τεχνικών οι επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν έναν δίσκο από βιοδιασπώμενο υλικό, ο οποίος φέρει τα βλαστοκύτταρα και μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από τον κερατοειδή, ώστε ο οργανισμός να θεραπεύσει το μάτι μόνος του! «Ο δίσκος διαθέτει έναν εξωτερικό δακτύλιο που περιέχει θυλάκια, στα οποία τοποθετούνται τα βλαστοκύτταρα που αφαιρούνται από τον ίδιο τον ασθενή» εξηγεί η δρ Ιλιντα Ορτέγκα Ασέντσιο από το πανεπιστήμιο Σέφιλντ. «Το υλικό στο κέντρο του δίσκου είναι λεπτότερο από ό,τι ο δακτύλιος και έτσι βιοδιασπάται ταχύτερα, επιτρέποντας στα βλαστοκύτταρα να πολλαπλασιαστούν στην επιφάνεια του ματιού, ώστε να θεραπεύσουν τον κερατοειδή».

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το βιοδιασπώμενο εμφύτευμα θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ανακτήσουν την όρασή τους, ενώ οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα στην Ινδία.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img