Στο τραπέζι πάλι η βάση του «10»

Ενα βήμα πριν από το λουκέτο βρίσκονται τα πανεπιστημιακά, αλλά κυρίως τα τεχνολογικά, τμήματα που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων ή δεν διαθέτουν καθηγητές. Οπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τμήματα που λειτουργούν μόνο με συμβασιούχους καθηγητές και στα οποία δεν έχει διοριστεί ούτε ένας μόνιμος είναι μεταξύ των πρώτων στη λίστα για να καταργηθούν. Ο κ. Αρβανιτόπουλος παρουσίασε τα κριτήρια με τα οποία θα προχωρήσει η ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας μέσω του σχεδίου ΑΘΗΝΑ ενώ για πρώτη φορά ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς της βάσης του «10». Ο ίδιος δέχτηκε έντονες πιέσεις για μείωση του αριθμού των εισακτέων από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, ειδικά μετά την ανακοίνωση για περικοπές στους προϋπολογισμούς τους από τον επόμενο κιόλας μήνα.

Οι εκπρόσωποι της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ ήταν κατηγορηματικοί ότι τα τμήματα δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν με τριπλάσιο ή τετραπλάσιο αριθμό φοιτητών, όπως αναμένεται να συμβεί μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ακριβώς αίτημα έθεσαν προχθές και οι πρυτάνεις, κάτι στο οποίο φαίνεται να υποχωρεί ο υπουργός Παιδείας.

Ως κριτήριο τέθηκαν και οι εξωτερικές αξιολογήσεις της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, οι οποίες, όπως, όπως σημείωσαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, έχουν σταματήσει εδώ και δυο χρόνια. Για πρώτη φορά, ο κ. Αρβανιτόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «σωθούν» κάποια τμήματα που δεν έχουν ζήτηση, με την προϋπόθεση να αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο. Πάντως, χαρακτήρισαν θετική τη στάση του υπουργείου και συμφώνησαν ως προς την ανάγκη να αποκτήσει ο εκπαιδευτικός χάρτης νέα φυσιογνωμία, ενώ ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε ότι οι όποιες αλλαγές προχωρήσουν θα γίνουν, όχι διά της επιβολής, αλλά διά της συμμετοχής.

Στον αντίποδα, επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών, επιμένοντας ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας δεν είναι υλοποιήσιμο. Εκτίμησαν, ακόμα, ότι ο ρυθμός με τον οποίο προωθεί τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα αργός για να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ έως τον Φεβρουάριο, προθεσμία που έχει ορίσει ο υπουργός. Κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αρβανιτόπουλο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού έκανε «γενικά αποδεκτά» τα κριτήρια, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι τη διατύπωση συγκεκριμένης πρότασης.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img