Δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων για τη χρήση του 2010, με την παράσταση να κλέβουν για ακόμα μία φορά οι… έχοντες.
Αυτό που ωστόσο εύστοχα σημείωσαν πολλοί είναι ότι για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι τυχόν «λαδιάρηδες» δεν θα συλληφθούν ποτέ από τα «πόθεν έσχες» τους ούτε, φυσικά, θα αποκαλυφθεί από αυτά το μαύρο πολιτικό χρήμα. Ηταν μάλιστα χαρακτηριστική η ατάκα έμπειρου κοινοβουλευτικού, ο οποίος, σχολιάζοντας το θέμα, είπε χαρακτηριστικά: «Είκοσι χρόνια εμφανίζονταν τα “πόθεν έσχες” του Ακη. Κι όλα ήταν πεντακάθαρα».
Αλλο στοιχείο που χαρακτήρισε έντονα τα φετινά «πόθεν έσχες» ήταν ότι, λόγω της ανανέωσης της Βουλής κατά 50% στις εκλογές του Ιουνίου, από τα «πόθεν έσχες» που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα η συντριπτική πλειονότητά τους ανήκει σε πρώην βουλευτές, ενώ δεν υπάρχει και κανένας νεοεκλεγείς.
Ετσι, για ακόμα μία φορά το μόνο που μπορεί να διαπιστώσει με ασφάλεια κάποιος είναι ποιος έχει και πόσα.
Με βάση αυτά, πλουσιότερος πολιτικός αρχηγός των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναδεικνύεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κυρίως λόγω της περιουσίας της συζύγου του.
Από τους βουλευτές στις πρώτες θέσεις των πλουσιότερων φιγουράρει η Ντόρα Μπακογιάννη, με τραπεζικές καταθέσεις άνω του 1.000.000 ευρώ, ενώ πάνω από 2.000.000 δολάρια έχει σε καταθέσεις ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος. Η δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη πάντως δείχνει ότι όσον αφορά τα ακίνητα η περιουσιακή της κατάσταση έμεινε αμετάβλητη, με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να διατηρεί τα 13 ακίνητά της σε Ευρυτανία, Αθήνα, Χανιά, αλλά και στη Σαβοΐα της Γαλλίας!
Πάνω από 2.000.000 ευρώ σε καταθέσεις δηλώνει ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βαγιωνάς. Τεράστιες καταθέσεις που αγγίζουν τα 450.000 ευρώ δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του δηλώνουν ιδιοκτήτες ακινήτων σε Ηράκλειο, Χανιά, Αθήνα, Τήνο και Βρυξέλλες!
Στους πλουσίους και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, η δήλωση του οποίου προκάλεσε τεράστια αίσθηση, αφού σε καιρό κρίσης επέλεξε να επενδύσει περίπου 700.000 ευρώ (800.000 είχε δηλώσει περσινές καταθέσεις) σε ομόλογα και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Μία ολόκληρη πολυκατοικία από γονική παροχή απέκτησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης το 2009, αποκτώντας το 11% δεκάδων γραφείων και καταστημάτων στην οδό Γενναδίου στην Αθήνα.
Εξι αυτοκίνητα έχει στην κατοχή του ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης. Και επειδή προφανώς δεν του έφταναν τα πέντε μεταχειρισμένα, αγόρασε μέσα στο 2010 και ένα καινούργιο. Η οικογένεια έχει στην ιδιοκτησία της 19 ακίνητα σε Αττική, Σάμο αλλά και Βρυξέλλες, ενώ στην τράπεζα έχει αποταμιεύσει 147.000 ευρώ.
Πρωταθλήτρια στα ακίνητα, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Aννα Νταλάρα, με 59 (!!!) ακίνητα σε Κυκλάδες, Ψυχικό, Φιλοθέη, Αγία Παρασκευή, Παπάγου κ.λπ., ενώ την παράσταση κλέβει και μια δασική έκταση στη Μαγνησία!
Σχεδόν τριπλάσια από τη βουλευτική αποζημίωση έσοδα δήλωσε για το 2010 ο Ν. Δένδιας, δηλώνοντας 244.177,07 ευρώ από άλλες πηγές.
Το ποσό των 449.589,72 ευρώ δηλώνει ως συνολικό προσωπικό ετήσιο εισόδημά του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος για το έτος 2010, με τα 339.035,13 ευρώ να προέρχονται από πηγές εκτός βουλευτικής αποζημίωσης.
Καταθέσεις μεγαλύτερες του μισού εκατομμυρίου ευρώ δήλωσε ότι έχει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, ενώ τις υψηλότατες καταθέσεις τους, προϊόν της επιτυχημένης επαγγελματικής τους δραστηριότητας ως προπονητής μπάσκετ και δημοσιογράφος αντίστοιχα, διατήρησαν οι υπουργοί Γιάννης Ιωαννίδης και Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Χθες το πρωί ο Δ. Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ αιφνιδίασε πολλούς, καθώς με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής χαρακτήρισε θέατρο τα «πόθεν έσχες», λίγη ώρα αργότερα ωστόσο όλοι κατάλαβαν ότι ένιωσε πως στοχοποιείται λόγω της πολύ μεγάλης περιουσίας του. Ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε για το 2010 εισοδήματα 274.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του Τζένη δήλωσε 215.000 ευρώ. Το ζεύγος έχει επίσης στην ιδιοκτησία του 28 ακίνητα σε Ρόδο και Αθήνα, ένα «γεμάτο» χαρτοφυλάκιο, αλλά και καταθέσεις άνω του 1.000.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης δηλώνει εισοδήματα 86.928,54 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωσή του, 22.945 ευρώ από μισθώματα, 21.133 ευρώ από την άσκηση δικηγορίας και 17.081,97 ευρώ από άλλες πηγές. Οι τραπεζικές καταθέσεις του προέδρου της Βουλής και της συζύγου του ανέρχονται σε 233.644,64 ευρώ, ενώ η οικογένεια διαθέτει ποσοστά σε 20 ακίνητα (διαμερίσματα, γραφεία, αγροτεμάχια) σε Αττική, Κρήτη, Αργολίδα και Αράχοβα.
Γιώργος Λυκουρέντζος