Κοπτοραπτική γίνεται στο φορολογικό ως την τελευταία στιγμή, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις σε συγκεκριμένες διατάξεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και από την τρόικα, που δεν θέλει εξαιρέσεις. Προς απόσυρση οδηγείται από το φορολογικό σχέδιο νόμου η επίμαχη διάταξη για τη φορολόγηση του πολυτεκνικού επιδόματος, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΠΑΣΟΚ μπλόκαραν τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία το πολυτεκνικό επίδομα θα θεωρούνταν φορολογητέο εισόδημα. Πέρασε δηλαδή το επιχείρημα που προέβαλαν τα κόμματα ότι, εάν οι δικαιούχοι δεν πάρουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης (40 ευρώ για κάθε παιδί και 500 ευρώ για καθένα από το τρίτο και πάνω), δεν θα υπάρξει ουσιαστική αποζημίωση για την κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου για τα προστατευόμενα τέκνα.
Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών «έκοβαν και έραβαν» ως αργά χθες το βράδυ και άλλες από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου καθ’ υπόδειξιν της τρόικας, που εξέφρασε αρκετές εντάσεις σε θέματα όπως:
-η αύξηση των επιδομάτων για τις οικογένειες με τέσσερα και περισσότερα παιδιά,
-η ειδική ρύθμιση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ τα τρία πρώτα χρόνια που θα ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους,
-η διάταξη που προβλέπει ότι αγρότες με μικρά εισοδήματα θα εξαιρεθούν από την τήρηση βιβλίων και δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Με το φορολογικό που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή το βάρος των νέων φορολογικών ρυθμίσεων πέφτει κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς καλούνται να πληρώσουν σχεδόν τα μισά από τα 3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αποδώσουν οι φορολογικές αλλαγές της ερχόμενης διετίας. Συγκεκριμένα, οι αυτοαπασχολούμενοι θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους 1,3 δισ. ευρώ, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κατά 230.000.000 ευρώ, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν κατά 237.000.000 ευρώ από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενώ οι αγρότες θα επιβαρυνθούν σε πρώτη φάση από τη μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και τη μείωση επιδοτήσεων κατά 282.000.000 ευρώ.
Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ανατροπές σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς προβλέπονται τρία κλιμάκια με πρώτο συντελεστή το 21%, που αντικαθιστά το 10% που ισχύει ως σήμερα.
Παράλληλα καταργείται το γενικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και προβλέπεται μια έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, η οποία περικόπτεται από εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και εξαφανίζεται πλήρως από τα 43.000 ευρώ και πάνω. Ιδιαίτερα ζημιωμένοι είναι οι πολύτεκνοι με εισόδημα που ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Με το νομοσχέδιο έρχεται το τέλος των φοροαπαλλαγών, ενώ αποσυνδέεται η συλλογή των αποδείξεων από τη νέα μορφή του αφορολογήτου.
Στέλιος Κράλογλου
Σκοτσέζικο ντους οι διαπραγματεύσεις
Με σκοτσέζικο ντους μοιάζουν οι διαπραγματεύσεις του Μαξίμου με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους για το φορολογικό. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις σε σημεία του νομοσχεδίου, ενώ η μουρμούρα φούντωσε, καθώς τα δύο κόμματα δηλώνουν δυσαρεστημένα, μια και δεν είχαν στα χέρια τους έως αργά το βράδυ χθες το πλήρες κείμενο.
Χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε με δική του πρωτοβουλία τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Και στους δύο εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί στο ακέραιο τις επιφυλάξεις του σε σχέση με συγκεκριμένες λεπτομέρειες διατάξεων του φορολογικού, επί των οποίων θα τοποθετηθεί αφού μελετήσει το τελικό κείμενο της εισηγητικής έκθεσης και του νομοσχεδίου.
Η ΔΗΜ.ΑΡ., από την πλευρά της, επιθυμεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών αρχηγών για το φορολογικό, ώστε να διευθετηθούν τα ανοιχτά θέματα. Χθες το βράδυ στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη ανέμεναν τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Σήμερα στις 15.00 θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. προκειμένου να συζητήσουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και τα αποτελέσματα του «κουρέματος» και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.