Το 2013 (;) με πετρέλαιο!

Στα τέλη Ιανουαρίου θα ολοκληρώσει η νορβηγική PGS την πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στη δυτική και τη νότια Ελλάδα (από το Ιόνιο Πέλαγος ως τα νότια της Κρήτης), υποστήριξε χθες ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου. Κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη υπουργών για θέματα Ενέργειας στην Κύπρο ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι μετά τις έρευνες «θα μπορέσουμε στη συνέχεια να εξαγάγουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα για τη δυνατότητα αξιοποίησης των εγχώριων κοιτασμάτων και να προχωρήσουμε σε έναν νέο γύρο αδειοδότησης στα μέσα του 2014». Πρόσθεσε ότι παράλληλα «ολοκληρώνεται η φάση της αξιολόγησης για τον διαγωνισμό με τη διαδικασία του open door για τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας (Ηπειρος, Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο). Σύντομα θα ανακοινωθεί η short list των εταιριών που προχωρούν στην επόμενη φάση».

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος εξετάζουν την ενοποίηση του Trans Mediterranean Gas Pipeline, που έχει προταθεί από την Κύπρο με το δίκτυο φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ (East Med Gas Pipeline). Μέσω του East Med, ως και 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως θα μπορούσαν να μεταφέρονται στην Κρήτη και από εκεί, μέσα από την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε προς την Ιταλία με τον υποθαλάσσιο αγωγό POSEIDON είτε προς τη Βουλγαρία με τον IGB, που προωθείται παράλληλα. Οικονομικές μελέτες που διεξήχθησαν αποτιμούν το έργο ως εμπορικά βιώσιμο, με βάση τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς και την οικονομική αποτίμηση των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου. Με έγκαιρες αποφάσεις, χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου θα μπορούσε να είναι το 2018.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα