Ιστός αράχνης επιδιορθώνει νευρικές ίνες

Νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση μυϊκών και νευρολογικών παθήσεων προσπαθούν να αναπτύξουν επιστήμονες στη Γερμανία, μελετώντας ένα ίσως ασυνήθιστο υλικό, που δεν είναι άλλο από τον ιστό της αράχνης!

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ανόβερου μελετούν περίπου 40 ιστούς του είδους Nephila από τη Ν. Αμερική, με σκοπό να εντοπίσουν τις ιδιότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική. Οπως είπε ο καθηγητής Πέτερ Βογκτ στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, «η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητα του ιστού της αράχνης τον καθιστούν εξαιρετικό υλικό για φυσικά ράμματα στην πλαστική χειρουργική».

Ωστόσο, ο καθηγητής Βογκτ και η ομάδα του μελετούν επίσης την ικανότητα του ιστού να αποκαθιστά λεπτές νευρικές βλάβες, καθώς «σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών μπορούν να εμφυτευθούν νημάτια από μετάξι αράχνης σε κάθε επίμαχο σημείο, προκειμένου να συμβάλουν στη γρήγορη αποκατάσταση των νευρικών ινών». Σύμφωνα με τον καθηγητή Βογκτ, η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε χοίρους και άλλα θηλαστικά, παρουσιάζοντας πολύ καλά αποτελέσματα, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται να μπορεί να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο.

Ο ιστός της αράχνης έχει μεγάλη σκληρότητα, ελαστικότητα και αντοχή, καθώς εκτείνεται ακόμη και σε ποσοστό 30%. Μάλιστα, μπορεί να είναι έως και έξι φορές πιο δυνατός από το ατσάλι, ενώ απορροφά πολλή ενέργεια χωρίς να σπάει, ιδιότητα που δεν παρατηρείται σε τεχνητά υλικά όπως το kevlar το οποίο, σε αντίθεση με τον ιστό της αράχνης, δεν βιοδιασπάται ούτε ανακυκλώνεται.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να τον χρησιμοποιήσουν σε διάφορες κατασκευές, από βιοδιασπώμενα μπουκάλια νερού μέχρι καλώδια γεφυρών και χαρτί που δεν σκίζεται. Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, ένα πολυμερές παρόμοιο με τον ιστό της αράχνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των συνδέσμων, επειδή αντέχει σε μεγάλη πίεση και επιπλέον δεν φθείρεται. Ακόμη, ως μη τοξικό νήμα μεγάλης αντοχής, αλλά και για την κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα