Με μισθούς Πολωνίας οι καθηγητές!

Ενα βήμα πριν από τους «μισθούς Βουλγαρίας» βρίσκονται οι Ελληνες καθηγητές οι οποίοι την τελευταία τριετία έχουν δει τις απολαβές τους να συρρικνώνονται δραματικά. Για του λόγου το αληθές, οι περικοπές ξεκινούν από 20% και φτάνουν το 44,5%, με τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να είναι τα μεγαλύτερα θύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεοδιοριζόμενος καθηγητής, ο οποίος έχει φάει τα χρόνια του σε θρανία και αμφιθέατρα, αμείβεται με 630 ευρώ «καθαρά» μηνιαίως. Την ίδια ώρα ένας καθηγητής με 33 χρόνια προϋπηρεσίας, κατά τα οποία μορφώνει τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου και τους προετοιμάζει για τις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνει «καθαρό» μισθό 1.400 ευρώ μηνιαίως.

Τα στοιχεία αυτά που παρουσίασε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτικά όταν η χώρα μας συγκρίνεται με τις υπόλοιπες της ευρωζώνης. Με τον μέσο όρο του ανώτερου μεικτού μισθού που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη να ανέρχεται στις 45.516 ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κάτω, σχεδόν στο ήμισυ: 25.756 μεικτά ετησίως για τον Ελληνα καθηγητή, πολύ κοντά στις απολαβές των συναδέλφων του στη Μάλτα, την Εσθονία και τη Σλοβακία.

Αλλά και ο κατώτερος ετήσιος μεικτός μισθός των Ελλήνων καθηγητών (σε γυμνάσια και λύκεια) έχει φτάσει «στα Τάρταρα». Η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω από κράτη όπως το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία και η Γερμανία, τα οποία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις προσφέροντας υψηλές απολαβές στους εκπαιδευτικούς τους για τις υπηρεσίες τους. Με μόλις 9.858 ευρώ μεικτά ετησίως πληρώνονται οι καθηγητές στην Ελλάδα, μισθός επιπέδου Τουρκίας, Κροατίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και… Βουλγαρίας.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα