Το… έπος του Χατζηδάκη: Χάθηκαν οι ευρωπαϊκές αποζημιώσεις για την πύρινη λαίλαπα στη Χίο!

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς αναζητά επενδύσεις και ρευστότητα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης… ξεχνάει να καταθέσει αίτημα στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη χρηματοδότηση των ζημιών που υπέστη η Χίος από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου!

Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για τα διαρθρωτικά ταμεία Γιοχάνες Χαν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο οποίος επικαλούμενος τον Κανονισμό 2012/2020 ζητούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της Χίου λόγω των καταστροφών που έπαθε τον Αύγουστο του 2012.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός δίνει τη δυνατότητα εξαιρετικά ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε νησιά της Ελλάδας και σε υπερπόντια νησιά, όπως η Ρεουνιόν, η Μαρτινίκα, η Μαδέρα κ.λπ., με μόνο όρο η καταστροφή να έχει «σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής».

Ο επίτροπος σημείωσε ότι το εν λόγω Ταμείο έχει χρηματοδοτήσει σε ανάλογες περιπτώσεις ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές σε νησιά, όταν το ζήτησαν οι κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών μελών. Ωστόσο, στην περίπτωση της Χίου ουδέποτε, σύμφωνα με τον ίδιο, δέχθηκε αίτημα χρηματοδότησης από την ελληνική κυβέρνηση! Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να παρατείνει την προθεσμία ή να ενεργοποιήσει εκ των υστέρων το Ταμείο.

Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση του επιτρόπου, η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση, ήταν ότι «οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές Αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο».

Ευθύνη στο υπουργείο Ανάπτυξης αποδίδουν με χθεσινή κοινή δήλωσή τους ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ι. Μανιάτης και ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλου για τη μη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τη Χίο εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος. «Είναι ανεξήγητη η ολιγωρία του υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο θέμα της μη υποβολής της αίτησης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Χίος από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της ανακήρυξης της Χίου σε πυρόπληκτη περιοχή» σημειώνουν οι δύο βουλευτές.

Με αφορμή τις δηλώσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρινίσθηκαν τα εξής:

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι το ύψος των ζημιών να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 0,6% του ΑΕΠ ή να έχουν προκληθεί σημαντικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην πλειονότητα του πληθυσμού της Περιφέρειας, εν προκειμένω του Βόρειου Αιγαίου, καθώς και στο περιφερειακό ΑΕΠ.

Στην περίπτωση της Χίου, καταλήγει το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν ίσχυε καμία από τις δύο προϋποθέσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα