Τα Χριστούγεννα των έξι

Υπάρχουν κάποια Χριστούγεννα που για μερικούς ανθρώπους είναι διαφορετικά από όλα τα άλλα. Οι μνήμες των εορταστικών ημερών μπορεί να αποτελούν ιστορικό σημείο αναφοράς, μια πράξη αγάπης, αλλά και να σημαίνουν απόλυτη μοναξιά και φτώχεια. Ο Χρίστος Βασιλόπουλος και η εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου», αύριο Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, παρουσιάζουν τις χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις έξι διαφορετικών προσώπων, το καθένα από τα οποία έχει να αφηγηθεί τη δική του μοναδική ιστορία.

Ο Νικόλαος Τασιάκος υπηρετούσε το 1940 ως τορπιλητής στο θρυλικό υποβρύχιο «Παπανικολής». Παραμονές Χριστουγέννων το «Παπανικολής» ήταν σε περιπολία στην Αδριατική, όπου βρέθηκε αντιμέτωπο με εχθρική ιταλική νηοπομπή. Ο κ. Τασιάκος θυμάται πώς το ηρωικό πλήρωμα βύθισε τρία πλοία των Ιταλών, αλλά και την καταδίωξη που υπέστη ως αντίποινα από τον εχθρό. Τελικά το υποβρύχιο έφτασε «σώο» και αβλαβές στον Πειραιά, γράφοντας μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Χριστούγεννα στην κόλαση του Τομπρούκ έζησε το 1942 ο δημοσιογράφος Ζάχος Χατζηφωτίου. Μόλις 17 χρονών έφυγε κρυφά στη Μέση Ανατολή, όπου εντάχθηκε σε αγγλική μονάδα και πήρε μέρος στη θρυλική πολιορκία του Τομπρούκ στη Λιβύη απέναντι στα διαβόητα στρατεύματα της ερήμου του Γερμανού Ρόμελ. Ο κ. Χατζηφωτίου επέζησε από την κόλαση και βρέθηκε να γιορτάζει Χριστούγεννα στην Αλεξάνδρεια στο σπίτι της Σοφίας Βέμπο, η οποία είχε φτάσει στη Μέση Ανατολή ντυμένη καλόγρια και εμψύχωνε με τα τραγούδια της τα ελληνικά στρατεύματα.

Ακολουθεί η χριστουγεννιάτικη ιστορία του Αλέξανδρου Ιόλα, ο οποίος έγινε διάσημος ως μαικήνας της τέχνης. Ομως είχε και ένα άγνωστο πρόσωπο, που εμφάνιζε τις ημέρες των γιορτών, εκείνο της φιλανθρωπίας. Από την περίφημη βίλα του στην Αγία Παρασκευή ξεχύνονταν κάθε χρόνο παραμονές Χριστουγέννων φίλοι του, που μοίραζαν σε άπορες οικογένειες και ανθρώπους που είχαν ανάγκη δέματα με γλυκά και φακέλους με χρήματα. Κανένας από τους παραλήπτες δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν ο φιλάνθρωπος αποστολέας.

Κάποια αναπάντεχα Χριστούγεννα, που λόγω σφοδρής κακοκαιρίας αναβλήθηκε η παράστασή του σε μια πόλη της Μακεδονίας, θυμάται, με τη σειρά του, ο ηθοποιός Αγγελος Αντωνόπουλος, ενώ η νεαρή συνάδελφός του Ευγενία Δημητροπούλου μιλά για τη μοναξιά των καλλιτεχνών τις ημέρες των γιορτών.

Τέλος, ο Κώστας Τσάκωνας ανακαλεί στη μνήμη τα Χριστούγεννά του ως οικονομικός μετανάστης στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60 και εξιστορεί πώς ένα γράμμα που έστειλε στον Θεό σε στιγμή απόγνωσης έφτασε τελικά στην ελληνική πρεσβεία.

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα