Ψάχνοντας την… αλήθεια στη Θεσσαλονίκη

Είναι η τελευταία κωμωδία που έγραψαν και θέλησαν να την ντύσουν με τα γκρίζα και τα παρδαλά χρώματα του κωμικού θρίλερ. Αποφάσισαν επίσης να τη «σερβίρουν» ως γιορτινό δωράκι στους Θεσσαλονικείς, κάνοντας πρεμιέρα ανήμερα τα Χριστούγεννα στο θέατρο Αριστοτέλειον. Ο Αλέξανδρος Ρήγας ξανασυναντήθηκε με τον Δημήτρη Αποστόλου και η πένα τους πήρε φωτιά, πατώντας πάνω στις εμπειρίες του μέσου Ελληνα και της μέσης Ελληνίδας της τελευταίας 20ετίας. «Τα παιδιά θα ’ρθουνε στις οκτώ» είναι ο τίτλος και αποτελεί μία από τις ατάκες των ηθοποιών επί σκηνής. Οι πρωταγωνιστές; Δύο. Αλέξανδρος Ρήγας και Βασιλική Ανδρίτσου, δίδυμο δοκιμασμένο τηλεοπτικά και θεατρικά εδώ και χρόνια.

«Είναι μια κωμωδία σχέσεων και καταστάσεων, που έχει να κάνει με τον εγκλωβισμό. Της δώσαμε έναν δραματουργικό τίτλο. Το ίδιο το στόρι είναι δραματουργικό και βασίζεται σε μία αλληγορία έτσι όπως εγώ και ο Δημήτρης την αντιλαμβανόμαστε» δηλώνει στη «δημοκρατία» ο Αλέξανδρος Ρήγας που, εκτός από την καταλυτική του εμπλοκή στο σενάριο, σφραγίζει με προσωπικό ύφος και τη σκηνοθεσία της παράστασης.

Ως ζευγάρι… η Βασιλική Ανδρίτσου και ο Αλέξανδρος Ρήγας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους φόβους τους, τα καλά κρυμμένα μυστικά τους, τις ανασφάλειες και τα κολλήματα μιας ολόκληρης κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας. Αφορμή; Μία ληστεία που τους καθιστά αιχμαλώτους στο υπόγειο του σπιτιού τους. Δεμένοι και απελπισμένοι, την ώρα που οι κλέφτες αδειάζουν το σπίτι και τα παιδιά -ευτυχώς- λείπουν, εκείνοι ψάχνουν τρόπους για να αποδράσουν.

«Ψάχνουμε τρόπους για να εξοντώσουμε τους ληστές, να σωθούμε, να απεγκλωβιστούμε. Τους ακούμε να μιλούν, αρχίζουμε να τρώμε τις σάρκες μας, μπροστά στον φόβο του θανάτου γινόμαστε σκληροί και αληθινοί. Είναι όμως σαφής η πρόθεσή μας να φύγουμε από την προσωπική στιγμή δύο ανθρώπων» αναφέρει ο σκηνοθέτης, φανερώνοντας όλο το σκεπτικό μίας τόσο καθαρόαιμης κωμωδίας. Από τα χείλη του και της Βασιλικής θα περάσουν όλα… πολιτική, οικονομία, σεξ, έρωτας, ανατροφή, lifestyle, φιλία, γάμος. Από τα εσωτερικά προβλήματα του ζευγαριού ενστικτωδώς θα εισπράξει κανείς την έντονη κρίση της χώρας μας, αφού όλα ακούγονται δυνατά και σχολιάζονται αυθόρμητα. Οπως λέει κι εκείνος, «πρόκειται για όλο αυτό το παραμύθι που ζήσαμε και φάγαμε αμάσητο τόσα χρόνια». Είναι μάλιστα πολλές οι στιγμές κατά τη διάρκεια της παράστασης που οι δύο ηθοποιοί διακόπτουν τη μεταξύ τους συνδιαλλαγή και απευθύνονται στο κοινό. Μαζί με τους θεατές άλλωστε μοιράζονται κάτι πολύ σπουδαίο… την προσπάθεια να βρουν το μεγάλο ζητούμενο, που είναι η αλήθεια.

Η δική του αλήθεια μέσα από τον συγκεκριμένο ρόλο είναι εκείνη ακριβώς η στιγμή που μιλάει μόνος του στο κοινό, και είναι σαν να μιλάει στον καθρέφτη του, για όλα τα πράγματα που ήθελε να κάνει και δεν έκανε, για τις στιγμές που θα ήθελε να είναι τίμιος και δεν ήταν, για τα χαμένα όνειρα. Σαν να ζητά συγγνώμη από τον εαυτό του. «Αυτή η συγγνώμη με εκφράζει ως πρόθεση. Θα ήθελα να είμαι πιο επιεικής μ’ εμένα, αλλά δεν ξέρω αν μου επιτρέπεται πια λόγω ηλικίας και συνθηκών» υπογραμμίζει.

Για τον Αλέξανδρο Ρήγα θα ήταν άτοπο να περιμένει αξιώσεις αλλοτινών ένδοξων εποχών σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε. «Υπάρχει μια αμηχανία και ένα μάγκωμα. Δεν είναι όπως παλιά που κάναμε σχέδια και τα βάζαμε σε σειρά. Τα όνειρα γίνονται πιο πλούσια πια, αλλά τα σχέδια είναι μετρημένα, γιατί υπάρχει αυτός ο έκδηλος φόβος». Πάντως, μετά τις εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη, που θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιανουαρίου, η παράσταση θα ταξιδέψει για περίπου έναν μήνα στη βόρεια Ελλάδα, επιστρέφοντας έπειτα στην Αθήνα.

Η πρώην νεοδημοκράτισσα και ο νυν συριζαίος

Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που παίρνουν θέση στο ευρύτερο ελληνικό γίγνεσθαι, αλλά ο Αλέξανδρος Ρήγας είναι από εκείνους που καταθέτουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους μέσα από την τέχνη τους. «Αποφεύγω να σχολιάζω. Προτιμώ να το κάνω μέσα από τους ήρωές μου» τονίζει. Χειροπιαστή απόδειξη αποτελεί η συγκεκριμένη κωμική παράσταση όπου η Βασιλική Ανδρίτσου υποδύεται μια πρώην νεοδημοκράτισσα που έχει γίνει ορκισμένη οπαδός της Χρυσής Αυγής, ενώ ο ίδιος ενσαρκώνει ένα πρώην στέλεχος οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ που πλέον έχει ταχθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο βασικός μας καβγάς στο υπόγειο ξεκινά από μια πολιτική διαφωνία» συνοψίζει ο κ. Ρήγας.

Η διαφωνία για εκείνον βέβαια είναι από τα πιο δημιουργικά κομμάτια, είναι αυτή που ορίζει μια εξελίξιμη επαγγελματική σχέση. «Με τον Δημήτρη Αποστόλου πάει μια δεκαετία που μοιραζόμαστε κοινές προσπάθειες, συνεργασίες, επιτυχίες, αποτυχίες, φόβους, ταύτιση και διαφωνίες. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μου. Ασυνείδητα έχουμε βρει ο ένας τα κουμπιά του άλλου» εξομολογείται.

Ελένη Σκάρπου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα