Στο μικροσκόπιο η αναθεώρηση του Συντάγματος

Η δυσαρμονία των ελληνικών θεσμών με τις συνθήκες της κρίσης, με πρώτον μεταξύ αυτών το Σύνταγμα του 1975, έπειτα από τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του, τέθηκε επί τάπητος στην ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας με θέμα «Οργάνωση των εξουσιών και αναθεώρηση του Συντάγματος: 20 σημεία για διάλογο». Στην εκδήλωση που παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών (πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης, Επικρατείας Ν.Δ.) Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη της ημερίδας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΚΠΕΕ Γ. Ψάλτης επισήμανε ότι προτεραιότητα στην επόμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα πρέπει να είναι η σαφέστερη οριοθέτηση των εξουσιών και η εισαγωγή θεσμικών αντίβαρων, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο πολιτικός βίος στη χώρα και να ενισχυθούν η αποτελεσματικότητα και η ακεραιότητα των πολιτικών και διοικητικών αποφάσεων.

Σε αντίστοιχο πνεύμα, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης σημείωσε, μεταξύ των άλλων, ότι στις «αδυναμίες του Συντάγματος πρέπει σήμερα να αποδοθεί μεγάλο μέρος της ευθύνης για την άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε». Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο κ. Στρ. Στρατήγης, μιλώντας ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας. Τάχθηκε υπέρ των θεσμικών αλλαγών, με πρώτη τη θέσπιση απλής αναλογικής και την κατάργηση του σταυρού προτίμησης.

Εκλογές

Στην ενότητα της συζήτησης για το εκλογικό σύστημα και το Κοινοβούλιο, ο εκλογικός αναλυτής Π. Σταθόπουλος είπε ότι παρεμβάσεις όπως ο περιορισμός των θητειών ή το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων θα πρέπει να γίνονται «μετά λόγου γνώσεως».

Στην ίδια ενότητα, ο δημοσιογράφος Αλ. Βέλιος εξέφρασε την άποψη ότι «ακόμα και αν αλλάξουμε τα “καλούπια” (π.χ. αριθμός βουλευτών, εκλογικός νόμος κ.λπ.), η ποιότητα των υλικών θα παραμείνει η ίδια».

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γ. Μπήτρος τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής δέσμευσης της κυβέρνησης ώστε να μη δημιουργούνται ελλείμματα.

Στη σχετική παρέμβασή του, ο διευθυντής του «Forum για την Ελλάδα» Δ. Κατσούδας σημείωσε, μεταξύ των άλλων, ότι «τα μείζονα προβλήματα δεν προέρχονται τόσο από την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων», με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του London School of Economics Χρ. Χατζηεμμανουήλ να δίνει έμφαση στη σημασία του εκλογικού συστήματος ως προσδιοριστικού παράγοντα του πολιτικού-κομματικού συστήματος.

Ο αν. καθηγητής και κάτοχος της Εδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Ν. Φαραντούρης αναφέρθηκε στη δικαστική εξουσία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ τάχθηκε υπέρ της θέσπισης Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στην παρέμβασή του ο νομικός Χ. Οικονομόπουλος τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός ελάχιστου χρόνου θητείας μίας κυβέρνησης, για παράδειγμα, τετραετούς ή πενταετούς διάρκειας, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, με γνώμονα την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα.

Ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος, μιλώντας στην ίδια ενότητα, τόνισε ότι δεν ανήκει σε αυτούς που θεωρούν ότι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας είναι το Σύνταγμα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αρ. Χατζής υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι το Ελληνικό Σύνταγμα «έχει φτάσει στα όριά του».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα