Ξυπνά ο κέλτικος τίγρης

Εκτός Μνημονίου «βλέπει» την Ιρλανδία έως το τέλος του έτους ο πρωθυπουργός της χώρας Εντα Κένι, άποψη την οποία εξέφρασε όχι στο εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Κένι είπε ότι η Ιρλανδία, η οποία έχει το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., έχει εκπληρώσει «όλες τις υποχρεώσεις της» έναντι των πιστωτών της και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης Ε.Ε. – ΔΝΤ «μέχρι το τέλος της χρονιάς». «Τηρήσαμε όλες -επιμένω, όλες- τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Ιρλανδία «προχωρεί στον δρόμο της ανάκαμψης». «Η ιρλανδική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται, οι εξαγωγές μας έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ και ελέγχουμε τις δημόσιες δαπάνες μας» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Οι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι την Ιρλανδία, πρόσθεσε, για να παραδεχτεί όμως ότι η οικονομία της χώρας του «παραμένει εύθραυστη». «Ομως», πρόσθεσε, «είμαι πεπεισμένος ότι το 2013 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Ιρλανδία θα εγκαταλείψει αυτό το πρόγραμμα βοήθειας».

Η Ιρλανδία συνήψε τον Νοέμβριο του 2010 συμφωνία για ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους 85 δισ. ευρώ με την τρόικα. Ο κ. Κένι δήλωσε εξάλλου ότι η μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. κατά τους έξι επόμενους μήνες. Η Ιρλανδία έχει ποσοστό ανεργίας 14,6% -στους νέους το ποσοστό είναι διπλάσιο- και χρέος γύρω στο 120% του ΑΕΠ της. Ο αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε. είναι «απαράδεκτος» σημείωσε ο Εντα Κένι. Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιρλανδίας κατέγραψε αύξηση 31% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 4,28 δισ. ευρώ από 3,25 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 7%, φτάνοντας τα 8 δισ. ευρώ, ωστόσο ήταν αμετάβλητες σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2011. Αντίθετα οι εισαγωγές υποχώρησαν περίπου 11% στα 3,72 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Αναφορά στην Ιρλανδία έκανε και η Γερμανίδα καγκελάριος. Σε συνέντευξή της στη «Muenchner Merkur» η Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν κάνει «μεγάλα βήματα προς τα εμπρός».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα