AIDS: Πρωτεΐνη «φρενάρει» τον φονικό ιό

Εναν τρόπο για να νικήσουν τον ιό HIV στο εργαστήριο βρήκαν επιστήμονες στην Αυστραλία, γεγονός που δεν αποκλείεται να ανοίξει τον δρόμο για την καταστολή του στον ανθρώπινο οργανισμό, προτού εξελιχθεί σε AIDS.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Κουίνσλαντ κατάφεραν να σταματήσουν την εξάπλωση του HIV χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη του ιού, την οποία τροποποίησαν έτσι ώστε, να αντί να τον ενισχύει, να προσφέρει στα κύτταρα ισχυρή και διαρκή προστασία!

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Human Gene Therapy», η μεταλλαγμένη πρωτεΐνη παρουσίασε εξαιρετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το μπλοκάρισμα του ιού που αναπτυσσόταν σε εργαστηριακές συνθήκες, γι’ αυτό και οι δοκιμές σε ζώα αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. «Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο. Η μεταλλαγμένη πρωτεΐνη λειτουργεί σε όλες τις δοκιμές» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής David Harrich, ο οποίος μελετά τον ιό εδώ και 30 χρόνια από τότε που ξέσπασαν τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας.

Τόνισε ωστόσο ότι η μέθοδος αυτή δεν θεραπεύει τον ιό, αλλά προστατεύει επαρκώς τα ανθρώπινα κύτταρα, εμποδίζοντας τον HIV να εξελιχθεί και να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό. «Ο ιός δεν θεραπεύεται, αλλά παραμένει αδρανής και δεν εξελίσσεται. Ετσι, με μια θεραπεία όπως αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα όσων προσβάλλονται από τον HIV παραμένει υγιές».

Ο καθηγητής Harrich διευθύνει το μοναδικό εργαστήριο στην περιοχή που διεξάγει έρευνες για τον ιό HIV. Οπως αποκάλυψε, κάποια στιγμή βρέθηκε κοντά στο να εγκαταλείψει την προσπάθεια, όμως τώρα αισθάνεται τυχερός που είναι ένας από τους λίγους επιστήμονες που καταφέρνουν έπειτα από τόσα χρόνια να δουν μια τόσο σημαντική εξέλιξη. «Είναι σαν να πολεμάει κανείς τη φωτιά με φωτιά» είπε για τη νέα εξέλιξη στα αυστραλιανά μέσα. «Αν αυτή η έρευνα συνεχίσει να δίνει τόσο καλά αποτελέσματα -και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν-, θα πρόκειται δυνητικά για μια θεραπεία του AIDS».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα