Ηρεμία μετά την προχθεσινή τρικυμία επικράτησε χθες στη Βουλή, με τους αδειανούς διαδρόμους να μη θυμίζουν σε τίποτα την προχθεσινή πολύβουη διαδικασία. Ολοι πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στην ερχόμενη εβδομάδα, όπου τα μέλη της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης σηκώνουν τα μανίκια και αρχίζουν δουλειά.
Χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε στα κόμματα επιστολές, προκειμένου να του γνωστοποιήσουν τους βουλευτές οι οποίοι θα τα εκπροσωπήσουν στην επιτροπή, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το βράδυ της Δευτέρας. Αν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, τότε το πρωί της Τρίτης η επιτροπή θα συνέλθει για να εκλέξει προεδρείο και την Τετάρτη θα διεξαχθεί η πρώτη επίσημη συνεδρίαση για τα διαδικαστικά και τους πρώτους μάρτυρες.
Η επιτροπή θα απαρτίζεται από 15 μέλη, ενώ τις περισσότερες πιθανότητες για τη θέση του προέδρου συγκεντρώνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής και νομικός Χ. Μαρκογιαννάκης. Από εκεί και πέρα φαβορί για τα μέλη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας φαντάζουν αυτή τη στιγμή οι βουλευτές Μ. Βαρβιτσιώτης, Αδωνις Γεωργιάδης, Κ. Κουτσογιαννακόπουλος και Λ. Τσαβδαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη θα είναι πιθανότατα η Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι κ. Δρίτσας και Κοντονής, από το ΠΑΣΟΚ οι Α. Κακλαμάνης και Π. Ρήγας, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Β. Καπερνάρος και από τους ανεξαρτήτους βουλευτές πιθανότατα ο Κ. Μαρκόπουλος. Ο Μ. Αρβανίτης ή ο Η. Κασιδιάρης θα εκπροσωπήσει τη Χρυσή Αυγή, ο Β. Οικονόμου ή ο Ν. Τσούκαλης θα εκπροσωπήσει τη ΔΗΜ.ΑΡ. και ο Γ. Γκιόκας ή ο Θ. Παφίλης το ΚΚΕ.
Με αφορμή πάντως όσα «ευτράπελα» έγιναν προχθές το βράδυ, ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης κατά την κοπή της πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της διαδικασίας. «Τι μου λέτε τώρα για μυστικότητα; Ο βουλευτής εκτίθεται ούτως ή άλλως στο τι προσανατολίζεται να κάνει, αφού υπογράφει ή δεν υπογράφει τις προτάσεις. Ο κανονισμός επιτρέπει να υπογράψεις κι άλλες προτάσεις;» ρώτησε ο κ. Μεϊμαράκης, εννοώντας ότι, όπως ο Κανονισμός δίνει δικαίωμα στον βουλευτή να μην υπογράψει άλλες προτάσεις, έτσι του δίνει δικαίωμα και να μην πάει στην κάλπη.
Ο πρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε μάλιστα ότι ήταν διατεθειμένος να βάλει ακόμα και παραβάν, αλλά οι υπηρεσίες τού είπαν ότι απαγορεύεται. «Θα έκανα ό,τι ήθελαν, γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη συνείδηση του βουλευτή. Εμένα μου στέλνει τον βουλευτή ο πολίτης. Εγώ θα διαχειριστώ το πρόβλημα του βουλευτή ως προς τη Βουλή. Ως προς τη βλακεία του βουλευτή θα το διαχειριστεί ο πολίτης που τον σταυρώνει» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Ερωτηθείς για ποιον λόγο διέκοψε τη συνεδρίαση λίγα δευτερόλεπτα πριν από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε μείζον το θέμα των ψηφοδελτίων, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι δεν ήθελε να επιτρέψει σε κανέναν να αφήσει την παραμικρή σκιά περί μαγειρέματος.
Αντάρτες
Το κυριότερο θέμα πάντως που συζήτησαν όσοι λίγοι βρέθηκαν χθες στη Βουλή ήταν ποιοι μπορεί να είναι ανάμεσα στους 43 αντάρτες που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Γιώργου Παπανδρέου. Υπήρξε πάντως και ένας ο οποίος «μαρτύρησε»: Ο Ηλίας Ταμήλος της Ν.Δ., ο οποίος παραδέχθηκε ότι ψήφισε την παραπομπή του Γ. Παπανδρέου βγάζοντας το άχτι του, αφού επί δύο χρόνια τώρα, όπου κι αν πάει, όλοι του ζητούν να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρωθυπουργός.
Χθες πάντως ο μοναδικός παραπεμφθείς Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση της επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας ότι το μόνο που θέλει είναι να του δοθεί η ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του από τη «χονδροειδή κατασκευή» εις βάρος του (ο Κανονισμός δίνει δυνατότητα στον κατηγορούμενο να «καταθέσει» στη Βουλή εφόσον το επιθυμεί).
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, συνέχισαν με εκατέρωθεν ανακοινώσεις και non paper την… κοκορομαχία. Η αρχή έγινε από την Κουμουνδούρου, που κατηγόρησε εκ νέου τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για συγκάλυψη, ενώ επιτέθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έχει χάσει το μέτρο και αυτογελοιοποείται», χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τους λόγους για τους οποίους δεν ψήφισε την παραπομπή του Γ. Παπανδρέου (ούτε καν αναφέρει στο μακροσκελές non paper το όνομά του)! Ο κ. Βενιζέλος λίγο αργότερα με δήλωσή του χαρακτήρισε «τομή» (!) τη διαδικασία στη Βουλή και επισήμανε ότι «αποκαλύφθηκε η σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ».
Γιώργος Λυκουρέντζος