Ποιοι πάνε κόντρα στο ρεύμα και επενδύουν μέσα στην κρίση

Μπορεί δεκάδες ισχυρές κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις να υπολειτουργούν από τη στιγμή που, λόγω της κρίσης, κόπηκε ο ομφάλιος λώρος με το δημόσιο ταμείο, αλλά εκατοντάδες μεγάλες και μικρότερες εξαγωγικές εταιρίες συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ισχυρούς ελληνικούς και πολυεθνικούς ομίλους στη βιομηχανία, για μεσαίου μεγέθους εξαγωγικές μονάδες της περιφέρειας, αλλά και μικρές εξειδικευμένες εταιρίες στον χώρο της τεχνολογίας και των υπηρεσιών. Οι επενδύσεις αποτελούν μονόδρομο για την επιβίωση των επιχειρήσεων που εξάγουν στις διεθνείς αγορές έστω και αν δυσκολεύονται να βρουν σήμερα τα απαραίτητα κεφάλαια λόγω αδυναμιών στο τραπεζικό σύστημα. Από έναν κατάλογο που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στις αρχές της εβδομάδας, προκύπτει ότι στα χρόνια της κρίσης, και συγκεκριμένα την τελευταία εξαετία, 100 μεγάλες επιχειρήσεις επένδυσαν 12 δισ. ευρώ.

Δεν ήταν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις (όπως ο όμιλος Βιοχάλκο, που έχει επενδύσει περί το ένα δισ. ευρώ την τελευταία εξαετία) που στήριξαν την ελληνική οικονομία στις δύσκολες ώρες. Την τελευταία διετία περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα (σχεδόν μία στις τέσσερις ήταν μικρομεσαία) επένδυσαν και τόλμησαν να επεκταθούν στις ξένες αγορές, επιδεικνύοντας άριστα αντανακλαστικά και πείσμα στις αντιξοότητες της εγχώριας οικονομίας. Η κρίση αποτέλεσε για τις εταιρίες αυτές το έναυσμα για τη διεθνοποίηση και σε πολλές περιπτώσεις εξασφάλισε τη βιωσιμότητά τους και θέσεις εργασίας, ενώ έθεσε τις βάσεις για επέκταση και διεύρυνση του κύκλου εργασιών τους.

Δεκάδες μικρές επιχειρήσεις από χώρους όπως οι εφαρμογές για την κινητή τηλεφωνία και η μικροηλεκτρονική συνέχισαν να επενδύουν, καθώς σχεδόν το σύνολο των πωλήσεών τους απευθύνεται στις διεθνείς αγορές.

-Τεχνολογία: Οσοι αμφισβητούν τις δυνατότητες της χώρας στον τομέα της τεχνολογίας θα διαψευστούν αν μελετήσουν τον κλάδο των εφαρμογών για κινητή τηλεφωνία. Περίπου 65 ελληνικές εταιρίες εξάγουν σήμερα σε 40 χώρες του κόσμου, με τον συνολικό τζίρο κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Οι εταιρίες απασχολούν περί τους 4.000 εργαζομένους, αρκετοί από τους οποίους είναι επιστήμονες υψηλής ακαδημαϊκής εξειδίκευσης. Αλλες εταιρίες στον χώρο της τεχνολογίας, όπως το Taxibeat που ίδρυσε ο Νίκος Δρανδάκης για την εύρεση και κλήση ταξί μέσω φορητών συσκευών, επένδυσαν τα τελευταία χρόνια και ήδη έχουν επεκταθεί στο εξωτερικό. Τώρα μπορείτε να βρείτε το Taxibeat από το Οσλο μέχρι το Σάο Πάολο.

Ενα παράδειγμα είναι ο όμιλος της ONEX, που αξιοποίησε τα έσοδα από υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας, προκειμένου να επεκταθεί στην υψηλή τεχνολογία, και σήμερα κινείται σε τομείς όπως η νανοτεχνολογία (για την άμυνα και όχι μόνο). Η ΟΝΕΧ με βασικούς πυλώνες ανάπτυξης την αεροπορική υποστήριξη και την τεχνολογία νέων υλικών – παραγωγή υλικών νανοτεχνολογίας επενδύει με συνέπεια, από την ίδρυσή της, σε έρευνα και ανάπτυξη. Οι επενδύσεις της τα τελευταία τρία χρόνια ανέρχονται σε 2.700.000 ευρώ, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε εννέα ερευνητικά προγράμματα συνολικού ύψους 10.000.000 ευρώ, με 14 συνεργαζόμενες χώρες, 17 πανεπιστημιακά ιδρύματα και 23 εταιρίες.

Στον τομέα της αεροπορικής υποστήριξης η ΟΝΕΧ έχει διασφαλίσει κεφάλαια ύψους 100.000.000 δολαρίων για την ανάπτυξη Πρότυπου Κέντρου Αεροπορικής Υποστήριξης και Κατασκευών στην Ελλάδα για την κάλυψη Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ενώ στην παραγωγή νέων υλικών νανοτεχνολογίας έχει ήδη επενδύσει 1.500.000 ευρώ σε βιομηχανική μονάδα στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας, όπου υποστηρίζεται η βιομηχανική παραγωγή Νανοσωλήνων Ανθρακα (Carbon Nanotubes) με την υψηλότερη πιστοποιημένα καθαρότητα στην Ευρώπη (άνω του 98%). Συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων ηγετών της ευρωπαϊκής αγοράς σε επίπεδο τεχνογνωσίας – εφαρμοσμένης βιομηχανικής έρευνας και είναι η κορυφαία εταιρία στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της ΟΝΕΧ, οι επενδύσεις στη νανοτεχνολογία θα ξεπεράσουν τα 6.000.000 ευρώ την επόμενη πενταετία, ενώ αναμένεται συνολικά σωρευτικός κύκλος εργασιών 350.000.000 ευρώ, από τις οποίες το 85% θα είναι εξαγωγές.

-Βιοχάλκο: Οι συνεχείς επενδύσεις αποτελούν μονόδρομο για τη διοίκηση του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας, της Βιοχάλκο, η οποία συνεισφέρει στο 13% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Η Βιοχάλκο είναι η ναυαρχίδα του ισχυρού μεταλλουργικού ομίλου, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 80 εταιρίες, έξι από τις οποίες (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ελληνικά Καλώδια, ΕΤΕΜ και Σωληνουργεία Κορίνθου) είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ παράλληλα έχει στην ιδιοκτησία του ορισμένα αστικά ακίνητα στην Αθήνα και σημαντικές εκτάσεις γης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1937, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1947 και συμπεριλαμβάνεται στον χρηματιστηριακό δείκτη της Μorgan Stanley (MSCI) για την Ελλάδα.

Οι εταιρίες του ομίλου έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, με αποτέλεσμα σήμερα ο κύκλος εργασιών που πραγματοποιείται στο εξωτερικό να υπερβαίνει τον πραγματοποιούμενο εντός Ελλάδος. Οι εξαγωγές κατευθύνονται σε 60 χώρες περίπου και γίνονται είτε απευθείας είτε μέσω θυγατρικών εταιριών. Οι εταιρίες κατέχουν σημαντικά μερίδια της ελληνικής αγοράς, όπου οι πωλήσεις πραγματοποιούνται μέσω αντιπροσώπων και εμπόρων.

Η βιομηχανική δραστηριοποίηση του ομίλου στο εξωτερικό γίνεται μέσω της εγκαταστημένης στο Bridgnorth της Αγγλίας Bridgnorth Aluminium Ltd, που παράγει φύλλα λιθογραφίας και foilstock, την πρώτη ύλη για την παραγωγή foil, μέσω της Stomana Industry, εταιρίας παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων στη Βουλγαρία, μέσω της βουλγαρικής εταιρίας επεξεργασίας χαλκού και ορειχάλκου Sofia MED AD και μέσω της ρουμανικής εταιρίας παραγωγής καλωδίων ICME-ECAB. O όμιλος Βιοχάλκο απασχολεί σήμερα περισσότερους από 8.000 εργαζομένους.

-Boehringer: Στους επενδυτές δεν περιλαμβάνονται μόνο ελληνικές, κυρίως εξαγωγικές, επιχειρήσεις, αλλά και κάποιοι τολμηροί ξένοι όμιλοι οι οποίοι πήγαν τα τελευταία χρόνια κόντρα στο κλίμα απαξίωσης της Ελλάδας. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η Boehringer Ingelheim Ελλάς, θυγατρική του φερώνυμου γερμανικού ομίλου που προχωρά στην κατασκευή νέας παραγωγικής μονάδας στο Κορωπί. Στις αρχές του 2012 η Boehringer Ingelheim Ελλάς A.E. παρουσίασε, στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής της εταιρίας, τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας στο Κορωπί, η οποία θα αυξήσει την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας στην Ελλάδα κατά 347%.

Η δημιουργία της νέας παραγωγικής μονάδας της Boehringer Ingelheim στο Κορωπί προήλθε έπειτα από συμφωνία με τη μητρική εταιρία για τη δημιουργία μιας πρόσθετης γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της Ελλάδας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για την παραγωγή και εξαγωγή ενός νέου, καινοτόμου φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, που θα κυκλοφορήσει από την εταιρία. Η επένδυση είναι ύψους 10.000.000 ευρώ και θα οδηγήσει στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών του εργοστασίου από 115.000.000 το 2011 σε περίπου 400.000.000 το 2014, καθώς και στην αύξηση των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιό κατά 10%.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ελληνικής θυγατρικής του πολυεθνικού γερμανικού ομίλου, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη της εταιρίας τόσο τοπικά όσο και διεθνώς και θα βοηθήσει τη χώρα να επανέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της Boehringer Ingelheim Ελλάς στο Κορωπί αποτελεί μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, η οποία τροφοδοτεί τις αγορές πλέον των 45 χωρών, μεταξύ των οποίων χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Αν. Ευρώπης, τις βαλκανικές χώρες, τις χώρες της β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής.

Η εξαγωγική αυτή δραστηριότητα αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των συνολικών εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς κ. Κώστας Οικονόμου είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι «για πρώτη φορά η Boehringer Ingelheim εμπιστεύεται σε εργοστάσιο εκτός Γερμανίας, ΗΠΑ και Ιαπωνίας, την παραγωγή ενός φαρμάκου το οποίο κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην αγορά. Οι πρωτοβουλίες της Boehringer Ingelheim Ελλάς συνοψίζονται στο τρίπτυχο επένδυση, ανάπτυξη και στήριξη. Επενδύουμε για την ανάπτυξη της εταιρίας και στηρίζουμε την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας αξιολόγησης της Stat Bank, η εν λόγω επιχείρηση η οποία αποτελεί τη μοναδική πολυεθνική επιχείρηση με δική της παραγωγική υποδομή στη χώρα μας, εμφάνισε το 2011 κύκλο εργασιών της τάξεως των 216.000.000 ευρώ, ενώ κατόρθωσε να αντιστρέψει τα τελικά οικονομικά της αποτελέσματα.

-Pharmathen: Εχοντας πραγματοποιήσει εν μέσω κρίσης μια από τις πιο σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας και τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στον φαρμακευτικό κλάδο τα τελευταία 30 χρόνια, η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen συνεχίζει να ενισχύει το εξαγωγικό της προφίλ, με έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Η αμιγώς ελληνική εταιρία με επίκεντρο την Ελλάδα υλοποιεί επενδύσεις που αγγίζουν τα 20.000.000 ευρώ ετησίως στην έρευνα, αναπτύσσει εξωστρέφεια κατέχοντας το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και προβάλλει το ελληνικό φάρμακο σε περισσότερες από 85 χώρες διεθνώς. Επιπλέον η Pharmathen τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 60.000.000 ευρώ σε υποδομές (όπως το νέο εργοστάσιο στις Σάπες στη Ροδόπη, συνολικής επιφάνειας 17.000 τ.μ.).

Σήμερα, στην Ελλάδα πάντα, διαθέτει τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα και δύο μονάδες παραγωγής, έχοντας δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 350 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, και στο πλαίσιο της οικονομικής ύφεσης συνεχίζει να δημιουργεί, ακόμα και σήμερα, νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας (προβλέπονται 35 νέες θέσεις για το 2013), έχοντας στο δυναμικό της περισσότερους από 850 εργαζομένους.

Για το 2011 η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen αύξησε τις πωλήσεις της από 98.700.000 ευρώ το 2010 σε πάνω από 108.000.000 ευρώ, εμφανίζοντας βελτίωση 10%. Αντιστοίχως, εμφάνισε καθαρά της κέρδη πάνω από 7.000.000 ευρώ το 2011. Η επιχείρηση παρουσίασε βελτίωση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης. Ετσι, ενώ αύξησε τα συνολικά ίδια κεφάλαιά της κατά 6%, για να φτάσει τα 71.700.000 ευρώ μείωσε κατάτι τις υποχρεώσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 90.000.000 ευρώ.

Friesland Campina Hellas: Ηγέτης στον κλάδο των γαλακτοκομικών, η FrieslandCampina Hellas (μερίδιο κοντά στο 13% στο σύνολο της αγοράς, που περιλαμβάνει τις κατηγορίες λευκού γάλακτος, σοκολατούχου, γιαούρτης, κρέμας γάλακτος και τυριού), παρακάμπτοντας την οικονομική κρίση μετέφερε από τη Γερμανία στην Πάτρα την παραγωγή του γάλακτος υψηλής παστερίωσης Νουνού Family. Πρόκειται για τη δεύτερη παραγωγική της επένδυση της εταιρίας – η πρώτη ήταν στο ίδιο εργοστάσιο και αφορούσε την παραγωγή γιαούρτης. Η επένδυση στη γραμμή παραγωγής του γάλακτος υψηλής παστερίωσης ανήλθε στα 10.000.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη για το 2012, διατήρησε τον τζίρο της στα επίπεδα του 2011 (περίπου 322.000.000 ευρώ), ενώ κατάφερε και μέσω της στρατηγικής της επιλογής να λειτουργήσει επιθετικά στο θέμα των τιμών (έντονο πρόγραμμα προσφορών και μειώσεις τιμών), να ενισχύσει τον όγκο των πωλήσεων της.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία, που συνάπτει ολοένα και περισσότερα συμβόλαια μακροχρόνιας συνεργασίας με Ελληνες κτηνοτρόφους, προχώρησε στην αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας του εργοστασίου της στην Πάτρα (+20%), ενώ η ημερήσια παραγωγή εκτιμάται ότι ξεπερνά πλέον τους 300 τόνους γάλακτος.

Το πρόγραμμα της «Γιώτης» και το σχέδιο της «Fix»

Σε μια εποχή που το ελληνικό επιχειρείν δοκιμάζεται, η εταιρία τροφίμων Γιώτης προχωρεί σε νέες επενδύσεις 12.000.000 ευρώ την περίοδο 2012-2016.

Οι επενδύσεις αφορούν τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού της παραγωγικής μονάδας, καθώς και τη λειτουργία του νέου κέντρου Logistics στη Μάνδρα Αττικής, έκτασης 9.000 τ.μ.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συνέχεια του επιχειρηματικού σχεδίου 8.000.000 ευρώ την περίοδο 2006-2010, μέσω του οποίου εκσυγχρονίστηκαν οι γραμμές παραγωγής και ο εξοπλισμός στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Αθήνα και υλοποιήθηκε η επένδυση της αγοράς εγκαταστάσεων στην περιοχή του Αγρινίου.

Ασχέτως κρίσης και άδειων πορτοφολιών, φιλόδοξη είναι και η επενδυτική ατζέντα του Γιάννη Χήτου, που «τρέχει» την Ολυμπιακή Ζυθοποιία (μπίρα Fix), καθώς εφέτος έχει προγραμματίσει νέες επενδύσεις άνω των 7.000.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το 2012 οι θέσεις εργασίας στην εταιρία αυξήθηκαν κατά 30, ενώ και για το 2013 προγραμματίζεται η δημιουργία ακόμη 20 νέων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα των σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση να ξεπεράσει τα 200 άτομα. Επιπλέον, στα συν της εταιρίας είναι και το γεγονός ότι δεν έγινε καμία μείωση μισθού στους εργαζομένους, αντίθετα δόθηκαν και bonus, καθώς ξεπεράστηκε ο αρχικός στόχος.

Επεκτάσεις και ανοίγματα στον κλάδο του λιανεμπορίου

Ο επενδυτικός σχεδιασμός της Μαρινόπουλος μέχρι και το 2014 προβλέπει τη διάθεση περί των 125.000.000 ευρώ στο δίκτυο πωλήσεων, ενώ άλλα τόσα θα διατεθούν στη μείωση τιμών για μια ευρεία γκάμα αγαθών καθημερινής ανάγκης.

Την ίδια ώρα ο στόχος του Γιάννη και της Ζαφειρίας Μασούτη, των δύο παιδιών του Διαμαντή Μασούτη, ιδιοκτήτη της ομώνυμης αλυσίδας supermarket, που ανέλαβαν τη διοίκηση της επιχείρησης στις αρχές του 2011, είναι η βορειοελλαδική εταιρία να φτάσει πανελλαδικά τα 250 σημεία πώλησης έως το τέλος του 2013.

Ηδη η εταιρία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις περίπου 100.000.000 ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια (2011-2012), με σημαντικότερη όλων το νέο logistics center στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, κόστους 50.000.000 ευρώ, ενώ εφέτος άνοιξε εννέα νέα καταστήματα (έξι καταστήματα λιανικής και τρία καταστήματα χονδρικής).

Εγκαινιάζοντας το εκατοστό της κατάστημα στο Κρανίδι, η αλυσίδα Μετρό ολοκλήρωσε το επενδυτικό της πλάνο για το 2012, που περιλάμβανε 10 νέα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και μία μεταστέγαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2010-2012 η αλυσίδα έχει επενδύσει για νέα καταστήματα 45.500.000 ευρώ, ενώ περί τα 14.000.000 ευρώ «απορρόφησε» η εμπορική της στρατηγική στις τιμές. Σήμερα το δίκτυο της αλυσίδας αριθμεί 45 καταστήματα Μετρό Cash & Carry και 55 My market.

Ο «Καρέλιας» που μοίρασε και bonus στους εργαζόμενους

Οι επιπλέον παροχές 1.800.000 ευρώ που έδωσε η καπνοβιομηχανία Καρέλιας στους εργαζομένους της για τη χρονιά που έφυγε δημιούργησαν την αίσθηση ότι ο Αϊ-Βασίλης εφέτος δεν τους ξέχασε όλους στη χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Καρέλιας επιστρέφει μέρος των κερδών στους εργαζομένους της (για παράδειγμα το 2011 το ποσό των παροχών ήταν 1.450.000 ευρώ και το 2010 έφτασε τα 1.150.000 ευρώ), αλλά σε μια άδοξη εποχή όπως η σημερινή το «επιπλέον» σπανίζει.

Επίσης φαίνεται να λείπουν και οι εταιρίες, οι οποίες με μηδενικό δανεισμό διαθέτουν ταμείο που ζηλεύουν μέχρι οι τράπεζες (τα ταμειακά διαθέσιμα της μεσσηνιακής καπνοβιομηχανίας ανέρχονται στα 210.000.000 ευρώ, κατέχοντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας από πλευράς ρευστότητας).

Οπως και εκείνες που δημιουργούν αξία για τη χώρα μέσα από τη διεθνή τους δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι στη διεθνή αγορά, η οποία καλύπτει το 80% της συνολικής παραγωγής της Καρέλιας, για το 2012 σημειώθηκε αύξηση 18% με τη διάθεση 13,5 δισ. τσιγάρων σε περίπου 70 χώρες. Συνολικά το συνάλλαγμα από τις διεθνείς πωλήσεις φτάνει τα 150.000.000 ευρώ, ενώ με εξαίρεση την Πορτογαλία, λόγω του δικού της Μνημονίου, σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε το 2012 στις πωλήσεις της εταιρίας στις χώρες της Ε.Ε. Από τη Γαλλία, την, Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, την Τσεχία και τη Σλοβακία, μέχρι τη Βουλγαρία, όπου η Καρέλιας είναι η πρώτη ξένη καπνοβιομηχανία σε επίπεδο μεριδίων με έμφαση στον καπνό για στριφτά τσιγάρα, ο τζίρος της ελληνικής εισηγμένης ενισχύεται. Αυξήσεις καταγράφονται και στις χώρες της Απω Ανατολής, ενώ ιδιαιτέρως ικανοποιητικές χαρακτηρίζονται οι πωλήσεις σε Αφρική, αλλά και Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, που πλέον σε ετήσια βάση καταναλώνονται 20 δισ. τσιγάρα σε αντίθεση με πριν από λίγα χρόνια, που ο αντίστοιχος αριθμός άγγιζε τα 33 δισ., οι πωλήσεις κινήθηκαν στα επίπεδα του 2011, ενώ επενδύθηκαν 7.000.000 ευρώ, όλα από ίδια κεφάλαια, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας, τη βελτίωση της ευελιξίας στην παραγωγή και την περαιτέρω τόνωση των εξαγωγών.

Επιπλέον, η εταιρία, που το 2012 αύξησε την κερδοφορία της φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, εισέφερε στα δημόσια ταμεία 350.000.000 ευρώ από έμμεσους και άμεσους φόρους και 6.000.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και όλα αυτά όταν «η Πολιτεία συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική στη φορολογία των καπνικών προϊόντων η οποία όχι μόνο δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα έσοδα στο Δημόσιο, αλλά αντιθέτως έχει αποτύχει παταγωδώς», όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ανδρέας Καρέλιας, μιλώντας προ ημερών στους εργαζομένους με αφορμή την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή.

Μάλιστα, σχετικά με τη φορολογία των καπνικών προϊόντων σημείωσε ότι, ενώ η εταιρία του παρουσίασε ολοκληρωμένες προτάσεις που θα περιόριζαν το λαθρεμπόριο, οι υπεύθυνοι δεν τους άκουσαν, όχι γιατί δεν κατάλαβαν όπως είπε, αλλά «όπως συμβαίνει κατά κόρον σε αυτήν τη χώρα, η φωνή της λογικής πνίγεται».

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα