Αγώνας δρόμου με εμπόδια και σκιές!

Με πολύ γοργούς ρυθμούς κούρσας θα πρέπει να κινηθεί η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η οποία συστήνεται στη Βουλή και συνεδριάζει για πρώτη φορά την Τρίτη, προκειμένου να εκλέξει προεδρείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έχει την εμπειρία ως πρώην εισαγγελέας, ενώ είχε θητεύσει και πρόεδρος της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι.

Η επιτροπή θα απαρτίζεται από 15 μέλη, με την κατανομή για τα κόμματα να λέει πέντε μέλη η Νέα Δημοκρατία, τρία μέλη ο ΣΥΡΙΖΑ, δύο μέλη το ΠΑΣΟΚ και από ένα μέλος οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜ.ΑΡ., το ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Τα κόμματα αναμένεται να γνωστοποιήσουν μέχρι αύριο το βράδυ τους βουλευτές που θέλουν να τα εκπροσωπήσουν. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ωστόσο, ως πολύ πιθανοί φαίνονται οι εξής: Χρ. Μαρκογιαννάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Κουτσογιαννακόπουλος, Α. Γεωργιάδης και Λ. Τσαβδαρίδης από τη Νέα Δημοκρατία, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γ. Κοντονής και Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Απ. Κακλαμάνης και Π. Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ, Β. Καπερνάρος από τους ΑΝ.ΕΛ., Μ. Αρβανίτης ή Ηλ. Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή, Γ. Γκιόκας ή Θ. Παφίλης από ΚΚΕ, Ν. Τσούκαλης ή Β. Οικονόμου από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και ο Κ. Μαρκόπουλος από τους ανεξαρτήτους βουλευτές.

Η επιτροπή έχει ήδη λάβει προθεσμία να καταθέσει πόρισμα μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους κοινοβουλευτικούς να θεωρούν ότι ο χρόνος αρκεί για να εκδοθεί πόρισμα, αφού η υπόθεση θεωρείται από τους περισσοτέρους «καθαρή», παρά τις πρόσφατες εξελίξεις και την εμπλοκή Διώτη. Με επιστολή που απέστειλε πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά την παραπομπή δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση της επιτροπής. Πολλοί παραξενεύτηκαν με αυτήν τη διαβεβαίωση Παπακωνσταντίνου, ωστόσο πρόκειται για ένα μικρό κενό που αφήνει ο Κανονισμός της Βουλής, δίνοντας το δικαίωμα να καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής μόνο εφόσον το επιθυμεί. «Το μόνο που θέλω είναι να μου δοθεί η ευκαιρία να καθαρίσω το όνομά μου από μια χονδροειδή κατασκευή σε βάρος μου και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Σύμφωνα με την πρόταση κατηγορίας του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία έγινε αποδεκτή, η επιτροπή της Βουλής, η οποία συστήνεται από μεθαύριο, θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος γύρω από τη διαχείριση της «λίστας Λαγκάρντ». Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο έγινε αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλοίωσε το περιεχόμενο της «λίστας Λαγκάρντ» αλλά και παράβαση καθήκοντος για το ίδιο γεγονός.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το κείμενο της πρότασης είχε συνταχθεί και κατατεθεί στη Βουλή πριν από τη γνωστοποίηση ότι το USB από το οποίο λείπουν τα τρία ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι το στικ που παρέδωσε ο πρώην υπουργός στον κ. Διώτη. Οπως φάνηκε και από την «απολογία» της Πέμπτης, το επιχείρημα αυτό θα αποτελέσει και το ισχυρό όπλο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με πολλούς βουλευτές πάντως να υποστηρίζουν ότι το γεγονός της αντιγραφής δεν έχει να κάνει με την κατηγορία της αλλοίωσης, την οποία η Βουλή οφείλει να ερευνήσει.

Από τα πρώτα θέματα πάντως τα οποία πρόκειται να απασχολήσουν την επιτροπή είναι και το θέμα της παραγραφής. Ανεξαρτήτως τού αν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν εγείρει τέτοιο θέμα, η επιτροπή θα το μελετήσει. Οπως θα μελετήσει και το αν η αλλοίωση εμπίπτει στα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού ή θα πρέπει ο σχετικός φάκελος να διαβιβαστεί για έρευνα πίσω στην Τακτική Δικαιοσύνη.

Τα μυστικά πρακτικά, η παραπληροφόρηση και η ταραχή με την Κωνσταντοπούλου

Με την έναρξη της «προδικασίας», κατά το νομικώς ορθόν, μείζον ζήτημα αναμένεται να προκληθεί και με το θέμα των πρακτικών της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόσβαση των κοινοβουλευτικών συντακτών στα πρακτικά απαγορεύεται, καθώς η προδικασία είναι μυστική. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ωστόσο ότι κάθε φορά που δεν υπήρξαν πρακτικά η παραπληροφόρηση χτύπησε κόκκινο. Ο διαφαινόμενος πρόεδρος Χρήστος Μαρκογιαννάκης το γνωρίζει πολύ καλά, με αποτέλεσμα, σε μια συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, να ξεκαθαρίσει ότι, αν τελικά εκλεγεί πρόεδρος, δεν πρόκειται να ανεχτεί φαινόμενα παραπληροφόρησης και μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη της επιτροπής. «Τα πράγματα στις Επιτροπές Προκαταρκτικής Εξέτασης είναι πολύ σοβαρά. Εχουμε να κάνουμε με πρώην υπουργούς που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα. Δεν μπορεί να λέγονται πράγματα που δεν ισχύουν και να σπιλώνονται άνθρωποι. Να είστε σίγουροι ότι, αν διαπιστώσω τέτοια φαινόμενα, θα δώσω τα πρακτικά από την πρώτη κιόλας ημέρα» είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Μπορεί πάντως τα υποψήφια μέλη της επιτροπής να πονοκεφαλιάζουν από τώρα για το εξαντλητικό πρόγραμμα που προμηνύεται, με ολοήμερες καταθέσεις, μελέτη δικογραφίας και άλλα παρόμοια, ωστόσο αυτός ίσως να μην είναι μεγαλύτερος πονοκέφαλος. Στα νεοδημοκρατικά πηγαδάκια, η πληροφορία ότι επικεφαλής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή θα είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου προκάλεσε «εγκεφαλικά» και αντιμετωπίστηκε σαν εφιάλτης. Το πρωί της Παρασκευής, μάλιστα, έγιναν και διαβουλεύσεις για το ποιος βουλευτής θα μπορούσε να αποτελέσει το ανάχωμα, ώστε να «μαλώνει» με τη Ζωή και να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μαζί της. Οσα έκανε, μάλιστα, κατά την καταμέτρηση των ψήφων τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η κυρία Κωνσταντοπούλου, που τριγυρνούσε από κάλπη σε κάλπη μήπως κάποιος εξαπατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν, όπως υποστηρίζεται, προηγούμενο, με αποτέλεσμα οι «γαλάζιοι» βουλευτές να ετοιμάζονται από τώρα για ανεπανάληπτες καταστάσεις.

Διαδικαστικά, το επόμενο στάδιο αυτό της πιθανής παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο μπορεί να αργεί, ημερολογιακά όμως δεν είναι και τόσο μακριά. Η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει πόρισμα έως τις 25 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που αποφασίσει να προτείνει την παραπομπή του πρώην υπουργού, τότε η Βουλή θα συνέλθει ξανά και θα ψηφίσει τη σχετική πρόταση. Αν βρεθούν 151 βουλευτές που ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής, τότε θα ακολουθήσει σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση κλήρωση, μέσω της οποίας θα αναδειχθούν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου που θα αποφανθεί σε τελικό στάδιο επί της βασιμότητας των κατηγοριών -μεταξύ αυτών και της παραγραφής-, αλλά και τα μέλη του ειδικού δικαστηρίου.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα