Οι συγκοινωνίες… των παθών

Κλειστό και σήμερα είναι το μετρό, για πέμπτη συνεχή ημέρα, λόγω της νέας 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε το σωματείο των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, τα άλλα δύο μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) θα κινηθούν μόνο το χρονικό διάστημα από τις 8 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, κάτι που σημαίνει ότι η εβδομάδα ξεκινάει με κυκλοφοριακό έμφραγμα στους περισσότερους δρόμους της Αθήνας. Η απάντηση της διοίκησης των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) έρχεται μέσω της προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας αναμένεται να γίνει σήμερα. Ας σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ έρχεται μετά την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ότι «η απεργία είναι δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά υπάρχουν όροι και όρια»…

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες ετοιμάζουν περαιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων από την Τρίτη, όταν θα υπάρξει κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων, έτσι ώστε να προκύψει καλύτερος συντονισμός της παραπέρα δράσης. Ηδη για αύριο οι εργαζόμενοι στις σταθερές συγκοινωνίες (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα.

Στο ενδεχόμενο κατά το οποίο ο απεργιακός «πυρετός» της τελευταίας εβδομάδας θα επεκταθεί και στους εργαζομένους των λεωφορείων του ΟΑΣΑ και των τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ), τότε στην πρωτεύουσα θα υπάρξει πραγματικό κυκλοφοριακό χάος. Οι εργαζόμενοι πάντως δείχνουν διατεθειμένοι να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους, μιας και η διαφωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το νέο μισθολογικό καθεστώς που θα διέπει από φέτος τις αστικές συγκοινωνίες μοιάζει ακλόνητη.

ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ Η ΑΙΤΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι η βασική διαφωνία των εργαζομένων με το υπουργείο είναι ότι από 1/1/2013 εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και οι αστικές συγκοινωνίες. Ετσι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που είχε υπογράψει το σωματείο των εργαζομένων με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ καταστρατηγείται. Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σημαίνει ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα μειωθούν σε ποσοστό που φτάνει έως το 30%. Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν εξαιρείται κανένας εργαζόμενος του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο. Αρα οι μειώσεις που περιλαμβάνει θα ισχύσουν κανονικά και θα εφαρμοστούν και για τις αστικές συγκοινωνίες.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα