Τυφλό χτύπημα σε «κρίσιμη» ώρα

Σε ένα σιδερένιο στήριγμα (stand) μέσα στο εμπορικό κέντρο Τhe Mall στο Μαρούσι, επιχειρηματικών συμφερόντων της οικογένειας Λάτση, στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, άγνωστος ή άγνωστοι (προφανώς μεταμφιεσμένοι), λίγο πριν από τις 9.45 το πρωί της Κυριακής, άφησαν μια χύτρα ταχύτητος, η οποία περιείχε πάνω από ένα κιλό «υψηλό» εκρηκτικό «χαμηλής ταχύτητας», και εξαφανίστηκαν.

Επειτα από δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, στις 10.40, έγινε η έκρηξη σκορπώντας τον πανικό σε περισσότερα από 200-300 άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και μέσα στο εμπορικό κέντρο και προσπαθούσαν τρέχοντας να διαφύγουν από τις κυλιόμενες σκάλες. Το χτύπημα έχει αιφνιδιάσει τις διωκτικές Αρχές αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, καθώς γίνεται λόγος για μια ακόμα ενέργεια «υψηλού ρίσκου» μέσα σε μία εβδομάδα (μετά την έφοδο και τους πυροβολισμούς στα γραφεία της Ν.Δ. το χάραμα της 14ης Ιανουαρίου) σε μαζικό χώρο προέλευσης και ψυχαγωγίας, όπως είναι το Mall. Αυτό που έχει δημιουργήσει προβληματισμό αλλά και φόβους είναι το γεγονός ότι η επανεμφάνιση ομάδων «νεοτρομοκρατίας» αυτή τη φορά έδρασε σε ώρα που το εμπορικό κέντρο άνοιγε και μάλιστα μετά τις 11 στους τελευταίους ορόφους άρχιζαν οι πρώτες παιδικές κινηματογραφικές προβολές.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία «μέτριας ισχύος», πρέπει να αποτελούνταν από ρολόι και μπαταρία 1.5 V και η εκρηκτική ύλη αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι ζελατοδυναμίτιδα. Μπορεί δε να έχει χρησιμοποιηθεί και μείγμα από εκρηκτικό ANFΟ (Νιτρικό Αμμώνιο (λίπασμα) και πετρέλαιο. Και οι δύο ύλες στο παρελθόν έχουν επιστρατευθεί σε βομβιστικές ενέργειες από τις οργανώσεις «Επαναστατικός Αγώνας» και Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η χύτρα ταχύτητος παραπέμπει ευθέως σε δύο οργανώσεις: Σε μπαράζ επιθέσεων από τη «Συνωμοσία των Πυρήνων» αλλά και στην οργάνωση «ΕΝΕΔΡΑ».

To τηλεφώνημα


«Εχει τοποθετηθεί ισχυρός μηχανισμός στο εσωτερικό, επαναλαμβάνω, στο εσωτερικό του Mall. Να εκκενωθεί ο σταθμός Νερατζιώτισσα και η Ανδρέα Παπανδρέου. Να εκκενωθεί ο σταθμός. Δεν είναι φάρσα, θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης». Αυτά τα λόγια φέρεται ότι είπε η άγνωστη φωνή που η Αστυνομία προσπαθεί να διακριβώσει εάν ήταν η ίδια και στα δύο τηλεφωνήματα: Στις 9.55 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στις 9.59 στον zougla.gr. Kατά πληροφορίες πρέπει να τηλεφωνούσαν από περιοχή των βορείων προαστίων και πιθανόν από τηλεφωνικό θάλαμο. Οι ίδιοι δράστες (ή ο ίδιος) ζητούσαν παράλληλα στα τηλεφωνήματα να εκκενωθούν το κτίριο και η εξωτερική περίμετρος από την πλευρά της Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και οι σταθμοί του τρένου και του προαστιακού σιδηροδρόμου.

«Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός έξι λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου. Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων, δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή» ανέφερε λίγη ώρα αργότερα σε ανακοίνωσή της η εταιρία του Μall. «Προκλήθηκαν εκδορές σε δύο άτομα, μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου, και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας, η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος. Από την πλευρά της η εταιρία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Την ώρα της έκρηξης λειτούργησε το σύστημα πυρόσβεσης του εμπορικού κέντρου, με αποτέλεσμα οι υδάτινοι κρουνοί να πέσουν πάνω στα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, γεγονός που δυσχεραίνει τις έρευνες της Αστυνομίας. Πάντως η κυρίως έρευνα έχει εστιαστεί στις κάμερες ασφαλείας. Μέσα στο εμπορικό κέντρο υπάρχουν πάνω από 600 κάμερες ασφαλείας. Από εκεί οι Αρχές ήδη συλλέγουν οπτικό υλικό για την πιθανή αναγνώριση των δραστών.

Στέφανος Χίος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα