Η κωλοτούμπα του ανάλγητου Ι. Στουρνάρα

Και ξαφνικά ο στυγνός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε να κάνει την πρώτη μεγαλειώδη -έστω κι αν θεωρείται μόνο επικοινωνιακή- κωλοτούμπα του.

Εκεί που δεν σταματούσε να τρομοκρατεί την κοινωνία με νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και με ακόμη έναν γύρο άγριων μέτρων, εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνημένα με την τρόικα, εμφανίστηκε να αλλάζει γραμμή.

Με δήλωσή του στο Mega -που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί- υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να κοπούν άλλο μισθοί και συντάξεις. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το όποιο δημοσιονομικό κενό στη διετία 2015-2016 θα καλυφθεί με πόρους από το πεδίο της φοροδιαφυγής και από τα μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Στουρνάρας στις εμφανίσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες, κυρίως σε διεθνή μέσα ενημέρωσης (CNN, Reuters κ.α.), εμφανιζόταν με το στιλ του ψυχρού εκτελεστή για το… καλό μας, απειλώντας με νέα μέτρα αν δεν πετύχουμε τους στόχους που έχουν βάλει οι δανειστές μας. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε, «συνειδητοποιώ και θέλω να πω στους πολίτες ότι το 2013 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, είναι αλήθεια, αλλά σαφέστατα υπάρχει πια φως στην άκρη του τούνελ. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού πήγε καλύτερα σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Αν τα καταφέρουμε, τα μέτρα δεν θα είναι τόσο σκληρά το 2014». Συνεργάτες του κ. Στουρνάρα, από την πλευρά τους, έλεγαν ότι ο υπουργός επανέλαβε αυτά που λέει πάντα.

Πάντως τα σενάρια της κυβίστησης του κ. Στουρνάρα έδιναν και έπαιρναν και δεν περιορίζονταν μόνο στο ότι πήρε γραμμή από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, την ώρα που το ΔΝΤ μιλάει για την ανάγκη νέων μέτρων.

Στόχος σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη να ξεκινήσει νέο πόλεμο με το ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ μέσω… Αθηνών. Εάν αυτό ισχύει, ο φόβος της Αθήνας μεγαλώνει καθώς, όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν, ως γνωστόν, τα βατράχια και μια σύγκρουση μεταξύ των βασικών δανειστών μας είναι άγνωστο τι επιπτώσεις θα έχει για τη χώρα μας.

Δύο άλλες εξηγήσεις που δίνονταν είναι οι εξής:

1. Το Μαξίμου τράβηξε το αυτί στον «ατσαλάκωτο» υπουργό ώστε να πάψει με τις δηλώσεις του να προκαλεί την κοινωνία αλλά και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εάν αυτό ισχύει, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τον κ. Στουρνάρα, που εδώ και μέρες βρίσκεται στο στόχαστρο εξαιτίας της αλαζονικής και σε πολλές φορές προκλητικής συμπεριφοράς του. Θα σημαίνει επί της ουσίας ότι πλέον ο «πανίσχυρος αδελφός» μπαίνει υπό… περιορισμό και υπό έλεγχο.

2. Ενα άλλο σενάριο θέλει τον κ. Στουρνάρα να επιχειρεί να αλλάξει το προφίλ του σε περίπτωση που θελήσει να εκφράσει το «κόμμα Μόντι» σε ελληνική εκδοχή.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα