Πικρή ήττα της Μέρκελ στη Σαξονία

Οι τοπικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία είχαν όλα εκείνα τα ποιοτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα καλό εκλογικό θρίλερ. Είχαν ανατροπές και εκπλήξεις, είχαν «Ιφιγένειες» έτοιμες να θυσιαστούν την επομένη της κάλπης, είχαν ομολογίες ήττας από πλευράς Μέρκελ, ενώ ταυτόχρονα έβαλαν νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη χάραξη της γερμανικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Οι σοσιαλδημοκράτες του SPD και οι πράσινοι ήταν εκείνοι που, έστω και οριακά, ανέτρεψαν στην Κάτω Σαξονία τον κυβερνώντα συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών – ελεύθερων δημοκρατών. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, SPD και πράσινοι εξασφαλίζουν 33% και 14% των ψήφων και συνολικά 69 έδρες, έναντι 68 εδρών που συγκεντρώνουν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) με τους ελεύθερους δημοκράτες (FDP), που έλαβαν 36% και 9,9% αντίστοιχα.

«Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερα για τους χριστιανοδημοκράτες» σχολίαζε χαρακτηριστικά το «Der Spiegel» στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Ο εφιάλτης της Μέρκελ». Μετά τις ήδη οδυνηρές ήττες στη Ρηνανία της Βόρειας Βεστφαλίας και τη Βάδη – Βιρτεμβέργη τα τελευταία χρόνια, το κυβερνών κόμμα «χάνει και πάλι σε ένα σημαντικό κρατίδιο», όπου η επιτυχία των σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συμμάχησαν με τους πρασίνους επανατοποθετεί τους όρους της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία αναμένεται να είναι «πολύ πιο σκληρή από όσο έλπιζε η καγκελάριος» συνέχιζε το «Der Spiegel». Αναμενόμενη, λοιπόν, η χθεσινή δήλωση -περί λύπης- της Ανγκελα Μέρκελ την επομένη των εκλογών, που σχολίασε: «Μπορείτε σίγουρα να φανταστείτε ποια είναι τα αισθήματά μας απέναντι σε μια τέτοια ανατροπή».

Τόσο ο γερμανικός Τύπος όσο και πολιτικοί αναλυτές, πάντως, έριχναν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης της ήττας των χριστιανοδημοκρατών στους ελεύθερους δημοκράτες του Φίλιπ Ρέσλερ. «Το FDP κλέβει τις κρίσιμες ψήφους της CDU… που της έλειψαν στον τελικό λογαριασμό» έγραφε η «Bild» και ο… εύθικτος αντικαγκελάριος Ρέσλερ προσφέρθηκε χθες να θυσιαστεί σαν Ιφιγένεια παραιτούμενος από τη θέση του. Πρόταση την οποία τελικά το κόμμα του απέρριψε.

Πάντως, η ουσία -σύμφωνα με αναλυτές- είναι ότι τώρα η Μέρκελ προβλέπεται να εμφανιστεί ακόμη πιο σκληρή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, άρα και απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, καθώς βλέποντας τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα για τους χριστιανοδημοκράτες θέλει να κάνει την απαιτούμενη ρελάνς για τα μάτια -και κυρίως για την ψήφο- των Γερμανών πολιτών…

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα