Πωλούνται νησάκια στη Λέσβο

Στο σφυρί για 4.000.000 ευρώ έχουν βγει ή, καλύτερα, ξαναβγεί τα δύο νησάκια του συμπλέγματος Τοκμάκια – Τομαρονήσια από τέσσερα που είναι συνολικά) ανοιχτά του Μανταμάδου στη Λέσβο.

Μόλις λίγους μήνες μετά την παραχώρηση στον τουρκικό όμιλο Koc της μαρίνας Μυτιλήνης, γεγονός για το οποίο καμαρώνει με δηλώσεις του ο βουλευτής της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα http://www.privateislandsonline.com/ φιλοξενείται αγγελία για την πώληση των νησίδων Τοκμάκια, που βρίσκονται στην οριογραμμή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας.

Με τίμημα τα 4.000.000 ευρώ, δηλαδή όσο κοστίζει σήμερα ένα αξιοπρεπές πεντάρι στην Ηρώδου Αττικού, οι μικροί αυτοί παράδεισοι εκποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ, όπως σημειώνεται στην αγγελία, η έκταση των 140.000 τ.μ. (15,96 εκτάρια) μπορεί να αποτελέσει σημαντική επένδυση για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Μια τέτοια προοπτική «κολλάει» βέβαια στην υπουργική απόφαση 9379/2002 (υπουργείο Αιγαίου), σύμφωνα με την οποία τα εν λόγω νησιά έχουν χαρακτηριστεί νησίδες «ιδιαίτερου φυσικού κάλους» (επιτρέπεται η άσκηση μόνο παραδοσιακών δραστηριοτήτων και η κατασκευή νέων οικοδομημάτων μικρής κλίμακας για λόγους εξυπηρέτησης της εθνικής άμυνας, φαροφύλαξης, αρχαιολογίας ή επιστημονικής έρευνας), αλλά με τη φούρια του fast track κανείς δεν ξέρει…

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα νησιά αυτά πωλούνται, καθώς η οικογένεια των ιδιοκτητών τα είχε βγάλει ξανά στο σφυρί πριν από έξι χρόνια, χωρίς όμως επιτυχία, παρόλο που τότε οι μεσίτες ισχυρίζονταν ότι ενδιαφέρονταν Ρώσοι μεγιστάνες.

Το 2007-2008 το μεγαλύτερο από τα τέσσερα νησιά του συμπλέγματος, ο Μπαρμπαλιάς, με έκταση 1.090 στρεμμάτων, πωλούνταν στην τιμή των 7.000.000 ευρώ. Το Ασπρονήσι -αμέσως μικρότερο- έκτασης 140.000 τ.μ., είχε τιμή 1.000.000 ευρώ, ενώ τα άλλα δύο έχουν ακόμη μικρότερες τιμές. Καταπράσινα όλα, με πανέμορφες παραλίες, ενώ στον Μπαρμπαλιά υπάρχουν και πηγάδια με νερό.

Εκείνη την εποχή ο τότε δήμαρχος Μανταμάδου προσπάθησε να διεκδικήσει την κυριότητα των νησιών, αλλά δεν κατάφερε τίποτα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα