Ψάχνουν ξαστεριά στο Νταβός

Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε χθεσινό της άρθρο της με τίτλο «Οι ανισορροπίες του Νταβός» ανέφερε ότι «το φόρουμ στο Νταβός εξελίσσεται σε μία ολοένα εντονότερη αντιπαράθεση οπτιμιστών και πεσιμιστών». Οπως σχολίαζε η εφημερίδα, «ίσως στο σενάριο των πεσιμιστών κρύβεται περισσότερη αλήθεια. Ομως η μοναδική απάντηση σε αυτό είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, όχι εικονικά αλλά προσωπικά, για να κατανοήσει ο ένας τον άλλον». Η πολιτική και οικονομική ελίτ του πλανήτη, λοιπόν, συναντάται από χθες στο Νταβός της ανατολικής Ελβετίας, όπου πραγματοποιείται το 43ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Αυτήν τη χρονιά, όπως σχολίαζαν δημοσιεύματα, το κλίμα είναι υποτονικό, αλλά υπάρχει η φιλοδοξία να αντιμετωπιστούν τα πρώτα σημάδια μιας παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντήσουν στο συνεδριακό κέντρο αυτού του μικρού ελβετικού χιονοδρομικού θερέτρου εκατοντάδες διευθύνοντες συμβούλους, οικονομολόγους, ειδικούς και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Συνολικά 2.500 εκπρόσωποι της πολιτικής, του επιχειρηματικού κόσμου, της επιστήμης και της κοινωνίας των πολιτών θα μετέχουν στις εργασίες.

Ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η καγκελάριος Μέρκελ, που θα συνοδεύεται από έξι υπουργούς της, θα αναλύσει στην ομιλία της σήμερα το απόγευμα τις οικονομικές και δημοσιονομικές ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που άρχισαν να εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο περιθώριο του φόρουμ, οι μεγάλοι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι λιγότερο απαισιόδοξοι όσον αφορά τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομία το 2013 σε σχέση με το 2012, ωστόσο μένουν επιφυλακτικοί.

Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου, πάντως, ο ιδρυτής του φόρουμ Κλάους Σβαμπ κάλεσε όσους συμμετέχουν στο συνέδριο του 2013 να γυρίσουν τη σελίδα της κρίσης στην ευρωζώνη και να δημιουργήσουν ένα όραμα.

«Εκφράζω την ελπίδα να φύγετε από αυτό το συνέδριο με ένα όραμα που να ξεπερνά την απλή διαχείριση της κρίσης, ένα όραμα που να είναι πολύ πιο δυναμικό και όχι μόνο η καταπολέμηση της κρίσης» δήλωσε.

ΔΝΤ:Υφεση και το 2013

Υφεση και το 2013 θα παρουσιάσει η ευρωζώνη, καθώς η οικονομία της θα υποχωρήσει κατά 0,2%. Η εκτίμηση ανήκει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του, καθώς μέχρι σήμερα εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη θα έφτανε το 0,2%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι χώρες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά και όσες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις τους. Σύμφωνα με το Ταμείο, η ευρωζώνη θα βγει από την ύφεση το 2014, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 1%.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα