ΡΑΕ: Λάθη στα τιμολόγια ΔΕΗ

«Αδειάζει» τη ΔΕΗ η ΡΑΕ, δίνοντας στη δημοσιότητα έγγραφο με το οποίο καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν τους λογαριασμούς που εκδίδονται από την επιχείρηση! Μάλιστα, κάνει λόγο για λανθασμένες τιμολογήσεις παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «ενδέχεται οι λογαριασμοί κατά τους πρώτους μήνες του 2013 να διαφοροποιούνται λόγω της αναλογικής εφαρμογής των επιμέρους χρεώσεων, ανάλογα με την ημερομηνία εφαρμογής των νέων χρεώσεων για το 2013 και τον αριθμό των ημερών του τετραμήνου κατά τις οποίες ισχύουν οι προηγούμενες και οι νέες χρεώσεις. Τα προσφερόμενα τιμολόγια των προμηθευτών ενδέχεται να τροποποιηθούν στο μέλλον και συνιστώνται πάντα ο επανέλεγχος και η επιβεβαίωση της χρέωσης με τον εκάστοτε προμηθευτή».

Μια πρώτη γεύση για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς τους φόρους και τα τέλη που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έδωσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η ΡΑΕ παρουσίασε πίνακα με τις νέες χρεώσεις για την κατανάλωση ρεύματος αλλά και σε συστάσεις προς τους καταναλωτές, προκειμένου να εξακριβώσουν τη μέση τετραμηνιαία κατανάλωση και να αναζητήσουν λύσεις για εξοικονόμηση ή αλλαγή προμηθευτή (όταν βέβαια η ΔΕΗ αποκτήσει σοβαρό ανταγωνισμό).

Η Ρυθμιστική Αρχή συστήνει στους καταναλωτές να ελέγξουν τους εκκαθαριστικούς τους λογαριασμούς για να διαπιστώσουν το ποσό της τετραμηνιαίας κατανάλωσης (σε kWh) της κατοικίας ή της επιχείρησής. Ιδανικά χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (τρία τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να συνυπολογιστεί η εποχική διακύμανση της κατανάλωσής τους. Σε περίπτωση που ένας καταναλωτής έχει και νυχτερινό τιμολόγιο, θα πρέπει να προχωρήσει σε άλλους υπολογισμούς, γιατί είναι διαφορετική η χρέωση για την κατανάλωση ημέρας και διαφορετική για τη νύχτα.

Με βάση τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, για έναν οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες (χωρίς νυχτερινό), ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 295,62 ευρώ, χωρίς φόρους και τέλη. Για έναν οικιακό πελάτη με τριφασική παροχή (25kVA), με τετραμηνιαία κατανάλωση 600 κιλοβατώρες και νύχτας 200 κιλοβατώρες, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 102,74 ευρώ. Για ένα κατάστημα με μονοφασική παροχή (8kVA), με τετραμηνιαία κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρες, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 172,53 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα