«Τροχάδην» εν όψει τρόικας!

Τρέχει και δεν φτάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να καλύψει τα προαπαιτούμενα των επόμενων δύο δόσεων, που είναι η διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι αποκρατικοποιήσεις και το νέο καθεστώς φορολόγησης στα ακίνητα και στην εστίαση.

Στις 25 Φεβρουαρίου καταφτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και στις 3 Μαρτίου ακολουθούν οι επικεφαλής που θα ελέγξουν εάν έχουν υλοποιηθεί οι απαιτήσεις του Μνημονίου, και συγκεκριμένα τα εξής:

Απολύσεις 25.000 υπαλλήλων: Θα πρέπει να παρουσιαστεί το σχέδιο διαθεσιμότητας 25.000 (οι 12.000 εντός τους πρώτου εξαμήνου) δημοσίων υπαλλήλων που είναι προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου. Θα πρέπει δηλαδή να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό και οι πλεονάζουσες θέσεις και να οριστούν 3μηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις. Το κρίσιμο είναι να πειστεί η τρόικα ότι όντως οι 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του έτους, ζήτημα που φαίνεται ότι εξακολουθεί να προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές, με δεδομένο ότι κυρίως η ΔΗΜ.ΑΡ. ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο απολύσεων.

Αποκρατικοποιήσεις: Στη κορυφή της λίστας με τα προαπαιτούμενα βρίσκεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Οπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, για την επίτευξη των φετινών στόχων «κλειδί» χαρακτηρίζονται οι διαγωνισμοί για ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, για τους οποίους αναμένονται εξελίξεις τον Απρίλιο.

Φορολογία στα ακίνητα: Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή του νέου φόρου στα κτίσματα, στα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια και αναζητούν τη χρυσή τομή ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν υψηλότερα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων και να διορθωθούν φορολογικές στρεβλώσεις που «έφεραν» υπέρμετρη επιβάρυνση στους μικροϊδιοκτήτες. Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση ο νέος φόρος στα ακίνητα θα επιβληθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της ειδικής ομάδας εργασίας για το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, για να διευκολυνθούν οι φορολογικές διαδικασίες.

ΦΠΑ στην εστίαση: Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει πρόταση για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 19%. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, συνέβαλε στην κάθετη πτώση της κατανάλωσης, στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου, στην αύξηση των λουκέτων και τη μείωση των εισπράξεων από ΦΠΑ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν κλείσει πάνω από 4.500 καταστήματα, ενώ έχουν χαθεί περισσότερες από 35.000 θέσεις εργασίας.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα