Μειώσεις τιμών για 7.300 (!) φάρμακα

Μειώσεις σε 7.300 φαρμακευτικά σκευάσματα καταγράφονται στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, με το συνολικό όφελος για το κράτος και τους ασθενείς να φτάνει τα 250.000.000 ευρώ. Οπως ανακοίνωσε χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, με το νέο δελτίο καθορίζεται μείωση 5% σε όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία είχαν τιμή έως 10 ευρώ και μείωση 10% στα φάρμακα που είχαν τιμή άνω των 10 ευρώ. Αυξήσεις στις τιμές τους λαμβάνουν 150 φαρμακευτικά σκευάσματα, έπειτα από ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιριών για λάθη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι συνέπειες στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα είναι εξοικονόμηση 150.000.000 ευρώ, στην ιδιωτική συμμετοχή των ασθενών 50.000.000 ευρώ και 35.000.000 ευρώ όφελος για τα νοσοκομεία.

«Κατανοώντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η ελληνική κοινωνία, προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων ασφαλισμένων» σημείωσε ο κ. Σαλμάς και πρόσθεσε: «Θα δώσουμε φθηνότερο φάρμακο στους πολίτες κατά 5%, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τις υπάρχουσες συνθήκες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξήγησε ότι αυτή η πρωτοβουλία «δεν απορρέει από μνημονιακή υποχρέωση, αλλά από βούληση της πολιτικής ηγεσίας για να δώσουμε φθηνότερο φάρμακο στους πολίτες».

Να σημειωθεί ότι η πολιτική μείωσης των τιμών των φαρμάκων κατά καιρούς δημιουργεί ελλείψεις στην αγορά, καθώς η διεθνής φαρμακοβιομηχανία, εξαιτίας του μικρού ποσοστού κέρδους, δεν τροφοδοτεί τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία με τις απαραίτητες ποσότητες των σκευασμάτων που έχουν ανάγκη οι Ελληνες ασθενείς.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα