Πυρετώδεις διεργασίες δημόσια αλλά και στο παρασκήνιο δίνουν το στίγμα της πολιτικής σκηνής στην Κύπρο, την επομένη της κάλπης των προεδρικών εκλογών. Με τη Μεγαλόνησο να οδηγείται σε δεύτερο γύρο την Κυριακή, τα κομματικά επιτελεία των δύο μονομάχων, Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά, προσπαθούν να διεκδικήσουν τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Οι δύο αντίπαλοι, Αναστασιάδης και Μαλάς, αλλά και τα κόμματα ΔΗ.ΣΥ. και ΔΗ.ΚΟ., που υποστηρίζουν τον πρώτο, και ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει τον δεύτερο, θα κινηθούν τόσο προς την ΕΔΕΚ, που στήριξε τον Γιώργο Λιλλήκα, όσο και προς τον ίδιο. Επίσης, η ηγεσία του ΔΗ.ΚΟ. θα κάνει τιτάνια προσπάθεια για να πείσει τους ψηφοφόρους της, που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον Γιώργο Λιλλήκα, να ψηφίσουν την Κυριακή τον Νίκο Αναστασιάδη. Επαφές θα γίνουν επίσης με τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους, τα οποία στον πρώτο γύρο είχαν αποφασίσει ψήφο κατά βούληση. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο, όπως το ποσοστό του 2,7% που συγκέντρωσαν οι άλλοι οκτώ υποψήφιοι, το μέγεθος της αποχής που στον πρώτο γύρο διαμορφώθηκε στο 17%, καθώς και η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων που προτίμησαν το άκυρο (1,72%) και το λευκό (0,98%).
Σε ρυθμιστικό παράγοντα αναδεικνύονται οι ψηφοφόροι του Γιώργου Λιλλήκα (24,93%), που ενδεχομένως να έχουν διαφορετική στάση από τους υποψηφίους του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Το ζητούμενο είναι εάν θα επιλέξουν έναν από τους δύο υποψηφίους ή την αποχή. Όπως έγινε γνωστό χθες, ο Γιώργος Λιλλήκας θα ανακοινώσει την Παρασκευή, δηλαδή περίπου 48 ώρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την απόφαση του για την στάση του στον δεύτερο γύρο. Θα προηγηθεί, την Πέμπτη το βράδυ, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, η οποία στήριξε τον κ. Λιλλήκα. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Λιλλήκας και η ΕΔΕΚ προσανατολίζονται να προτείνουν ψήφο κατά συνείδηση.
Το 45,5% δίνει προβάδισμα ασφαλείας στον Νίκο Αναστασιάδη, αποτελεί ρεκόρ στην εκλογική ιστορία της Κύπρου για ένα υποψήφιο σε προεδρικές εκλογές δύο γύρων, αλλά καθιστά αναγκαία τη διεύρυνση της στήριξης της υποψηφιότητάς του, καθώς τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί με βεβαιότητα. Στον ΔΗ.ΣΥ. αναγνωρίζεται ότι η επικοινωνιακή πολιτική είχε το στοιχείο της «υπεραισιοδοξίας» και «πιστώθηκαν περισσότερο απ’ όσο έπρεπε οι δυνατότητες συσπείρωσης του ΔΗ.ΚΟ. υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις». Το ΔΗ.ΚΟ. φαίνεται ότι «έδωσε» στην υποψηφιότητα του Ν. Αναστασιάδη ένα ποσοστό γύρω στο 6% από το 15,76% που έλαβε το κόμμα στις βουλευτικές του 2011. Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, κατάφερε, αν και ο υποψήφιος του Σταύρος Μαλάς δεν πήρε στον πρώτο γύρο το ποσοστό (33,29%) του Δημήτρη Χριστόφια στον πρώτο γύρο του 2008, αλλά 26,91%, να πετύχει τους δύο στόχους του, δηλαδή να μην εκλεγεί ο Αναστασιάδης από τον πρώτο γύρο και την είσοδο του δικού του υποψηφίου αντί του Γιώργου Λιλλήκα στον δεύτερο γύρο.

