Ο «τζόγος» με τους μνηστήρες!

Η άνοδος της μετοχής του ΟΠΑΠ οδηγεί προς την έξοδο κάποιους από τους ξένους επενδυτικούς ομίλους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 33% του οργανισμού στον διαγωνισμό που προχωρεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Τον δρόμο της εξόδου έχει ήδη πάρει η αμερικανική Third Point LLC (του D. Loeb, που αποκόμισε εκατοντάδες εκατομμύρια από τα στοιχήματα στα ελληνικά ομόλογα), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο ακόμα επενδυτικές εταιρίες επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους. Ετσι οι επτά υποψήφιοι που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση ενδέχεται να περιοριστούν σε τέσσερις, ενώ η θέση του ΤΑΙΠΕΔ δυσκολεύει όσο κινείται ανοδικά η μετοχή του ΟΠΑΠ. Το 33% του οργανισμού αποτιμάται σήμερα σε περίπου 800.000.000 ευρώ, δηλαδή πολύ υψηλότερα από την περίοδο που ξεκίνησε ο διαγωνισμός, την ίδια στιγμή που εξαιτίας της αυξημένης φορολογίας τα κέρδη του ΟΠΑΠ θα συρρικνωθούν.

Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ είχαν περάσει η βρετανική επενδυτική εταιρία BC Partners, η Emma Delta Ltd (ένα επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc με 66,7% και Γιώργο Μελισσανίδη με 33,3%), η κοινοπραξία των εταιριών Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd (41%) και Helvason Ltd (4%), η Intralot, η Primrose Treasure Limited (θυγατρική της κινεζικής εταιρίας Fosun international), η Third Point LLC και η επίσης αμερικανική TPG Capital.

Ο κίνδυνος περαιτέρω περιορισμού των υποψηφίων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί στην επιλογή εκτιμητή ο οποίος θα αποτιμήσει την αξία του ΟΠΑΠ, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Αν μείνει μόνο ένας στο παιχνίδι, λένε αυτοί που παρακολουθούν τη διαδικασία, η διοίκηση του Ταμείου ή πρέπει να ακυρώσει τον διαγωνισμό ή να έχει μια ανεξάρτητη εκτίμηση «να δείχνει στους αμφισβητίες». Κάποιοι επισημαίνουν ότι στην ουσία αποχωρούν επενδυτές οι οποίοι πίστευαν ότι θα αγοράσουν σε σχετικά καλή τιμή και θα μπορέσουν στη συνέχεια να μεταβιβάσουν το ποσοστό τους.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα