Κλοπή Νταλί με… ελληνική υπογραφή

Μια κλοπή έργου τέχνης αξίας 150.000 δολαρίων με ελληνική υπογραφή… Ο 29χρονος Φοίβος Ισταυρίογλου, σύμβουλος επικοινωνίας και υπεύθυνος -μέχρι πρότινος- δημοσίων σχέσεων γαλλικού οίκου μόδας φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την πιο περίεργη κλοπή έργου τέχνης των τελευταίων ετών, η οποία το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσε αίσθηση λόγω της… ιδιαιτερότητάς της. Ο Ισταυρίογλου, που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο από τις αμερικανικές Αρχές στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης «JFK», είναι σύμφωνα με τις κατηγορίες ο άνδρας που το πρωί της 19ης Ιουνίου 2012 αφαίρεσε την ακουαρέλα του Σαλβαντόρ Νταλί «Cartel de Don Juan Tenorio» από γκαλερί του Μανχάταν, την έβαλε σε μια τσάντα για ψώνια και ετράπη σε φυγή! Βέβαια το περίεργο της υποθέσεως αυτής ήταν ότι μερικές εβδομάδες αργότερα και αφού η φωτογραφία του είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, μιας και είχε καταγραφεί από την κάμερα του κλειστού κυκλώματος, ο διαρρήκτης επέστρεψε ανώνυμα το έργο ταχυδρομικώς στην γκαλερί!

Αυτές είναι τουλάχιστον οι πρώτες λεπτομέρειες που περιγράφονται λεπτομερώς στη δικογραφία.

«Το βίντεο του υπόπτου για την κλοπή έκανε τον γύρο του κόσμου και, όταν εκείνος συνειδητοποίησε ότι είχαν εξαπολύσει ένα άγριο κυνηγητό εναντίον του, ο Ισταυρίογλου έβγαλε το έργο από το κάδρο του και το τύλιξε σε ρολό με αφίσες για να το στείλει πίσω στη Νέα Υόρκη» δήλωσε η βοηθός εισαγγελέα Τζόρνταν Αρνολντ.

Ο Ισταυρίογλου δηλώνει αθώος αφού, όπως υποστήριξε και ο δικηγόρος υπεράσπισής του, «το έργο επεστράφη στον νόμιμο ιδιοκτήτη του ανέπαφο». Επειτα από σύντομη ακροαματική διαδικασία αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολάρια. Σύμφωνα πάντως με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ελληνας φέρεται ότι έχει δηλώσει στις Αρχές ότι πήρε τον πίνακα για να δείξει ότι το σύστημα ασφαλείας ήταν ανεπαρκές!

Οπως έγινε γνωστό, οι ντετέκτιβ κατέληξαν σε αυτόν, αφού ανακάλυψαν στο δέμα ένα δακτυλικό αποτύπωμα, το οποίο εν συνεχεία ταυτοποίησαν με ένα δεύτερο σε μπουκάλια με χυμούς, που λέγεται ότι είχε κλέψει νωρίτερα μέσα στη χρονιά από σούπερ μάρκετ. Ανθρωπος της αστυνομίας τον προσέγγισε υποδυόμενος ιδιοκτήτη γκαλερί και τον έπεισε να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να του προσφέρει δουλειά. Ετσι έγινε η σύλληψη.

«Μια σουρεαλιστική σύλληψη, σε μιαν άκρως σουρεαλιστική κλοπή» είπε ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Venus Over Manhattan, από όπου εκλάπη η ακουαρέλα Ανταμ Λίντερμαν. Και δεν είχε και άδικο…

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα