Δημόσιοι υπάλληλοι: Πώς θα γίνουν οι μετατάξεις

Αντίστροφα μετράει από την περασμένη Πέμπτη και για 20 ημέρες η διαδικασία μετακίνησης των 1.891 δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας στα τέλη του 2012 σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στο πλαίσιο της κινητικότητας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις προσεχείς ημέρες τις πιέσεις της τρόικας, η οποία ζητάει απολύσεις 25.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013, κάτι που συναντά την κάθετη αντίδραση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Ειδικότερα, οι εν λόγω 1.891 υπάλληλοι αναμένεται να καλύψουν υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, όπως το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία (προκειμένου να απελευθερωθούν πληρώματα που μέχρι τώρα εκτελούσαν διοικητικά καθήκοντα), υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΔ και το ΣΕΠΕ, υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως σωφρονιστικά καταστήματα, Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία, υπηρεσίες των δήμων, όπως τα ΚΕΠ, αλλά και υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπως αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα, Τροχαία (προκειμένου να απελευθερωθούν αστυνομικοί που μέχρι πρότινος εκτελούσαν διοικητικά καθήκοντα).

Οι θέσεις (2.423) είναι 24% περισσότερες από τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ώστε να υπάρχουν επαρκή περιθώρια επιλογής. Υπενθυμίζεται ότι, εντός προθεσμίας 20 ημερών από τις 21 Φεβρουαρίου, οι προς μετάταξη υπάλληλοι υποβάλλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση προς το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους φορείς προέλευσης, στην οικεία υπηρεσία διοικητικού – προσωπικού, στην οποία δηλώνουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους.

Το ΑΣΕΠ καταχωρίζει τη βαθμολογία και ακολούθως εκδίδει ενιαίο πίνακα βαθμολογίας, κατάταξης και διάθεσης των υπαλλήλων. Στη συνέχεια, εκδίδεται η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη μετάταξη των υπαλλήλων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ταυτόχρονα, το υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλία να εξαιρέσει από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας υπαλλήλους προερχόμενους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας.

Οι θέσεις ανά υπουργείο έχουν ως εξής: υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δύο, Ανεξάρτητες Αρχές 21, υπουργείο Δημόσιας Τάξης 670, υπουργείο Δικαιοσύνης 535, υπουργείο Εθνικής Αμυνας δύο, υπουργείο Εξωτερικών 10, υπουργείο Εργασίας 544, υπουργείο Εσωτερικών 126, υπουργείο Ναυτιλίας 32, υπουργείο Οικονομικών 10, υπουργείο Παιδείας επτά και υπουργείο Υγείας 464.

Απολύσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύβος για απολύσεις στο Δημόσιο φαίνεται ότι έχει ριφθεί. Η εξέλιξη αυτή, που δυστυχώς δικαιώνει απόλυτα την «κυριακάτικη δημοκρατία» και τη «δημοκρατία», που εδώ και μήνες κάνουν λόγο για επερχόμενες απολύσεις, έρχεται ως συνέχεια των απαιτήσεων της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο, έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά το μισθολογικό κόστος. Και αν έως τώρα η κυβέρνηση τη… γλίτωνε με τεχνάσματα τύπου διαθεσιμότητας – κινητικότητας, πλέον κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα συμβεί, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των 25.000 που θα υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς της διαθεσιμότητας σταδιακά από τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του έτους, έναν χρόνο μετά και αφού θα λαμβάνουν σε αυτό το χρονικό διάστημα το 75% του μισθού τους, θα βρεθούν εκτός Δημοσίου, καθώς δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Με αυτόν τον τρόπο θα ικανοποιηθεί απόλυτα η τρόικα, που ζητάει εδώ και μήνες «αίμα» από το Δημόσιο, ωστόσο αναμένεται να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την τρικομματική κυβέρνηση, η οποία μέχρι πρότινος -και κυρίως ο αριστερός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- έκανε λόγο για μη απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά για κινητικότητα! Τώρα, όμως, ο κύβος ερρίφθη, καθώς η τρόικα διεμήνυσε ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα εκταμιευτούν οι δόσεις. Και μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, η κυβέρνηση αποφάσισε να «θυσιάσει» χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους!

 

Οι δεξαμενές

Σε ό,τι αφορά τις δεξαμενές των «διαθεσίμων» από όπου θα προέλθουν οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα και με όσα συζητήθηκαν μεταξύ Σαμαρά – Μανιτάκη, οι βασικές θα είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αριθμούν πάνω από 80.000 υπαλλήλους, η Παιδεία, η οποία έχει πάνω από 150.000 υπαλλήλους και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (δημοτικές επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, ΔΕΚΟ, κρατικές ανώνυμες εταιρίες του κράτους), όπου υπηρετούν πάνω από 100.000 υπάλληλοι. Αλλωστε, και να ήθελε η κυβέρνηση να υπάρξουν μειώσεως προσωπικού από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, καθώς διαθέτουν μόνο το 10% των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Οργανογράμματα

Στο μεταξύ, την προπερασμένη Πέμπτη συνεδρίασε το κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στο οποίο και παρουσιάστηκαν τα νέα οργανογράμματα τεσσάρων υπουργείων (Εργασίας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας – Θράκης), ενώ σε νέα συνάντηση τις προσεχείς ημέρες θα συζητηθούν οι αλλαγές σε τουλάχιστον άλλα πέντε. Στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 37%, ενώ ενισχύεται το ΣΕΠΕ για αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει μείωση των οργανικών μονάδων κεντρικής υπηρεσίας και περιφερειακών υπηρεσιών κατά 58%. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 26% και στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης μείωση οργανικών μονάδων κατά 53%.

Πλεονάζον προσωπικό αναμένεται να χαρακτηριστούν κυρίως υπάλληλοι χαμηλών προσόντων (Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), οι οποίοι έχουν συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ωστόσο, όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μετά και την αξιολόγηση των υπαλλήλων, που ακόμη κανένας δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί!

Το μοντέλο κινητικότητας προβλέπει τη μετακίνησή τους σε άλλους δημόσιους φορείς που έχουν ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, όχι όμως σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, καθώς αυτό θα εκληφθεί ως πρόσληψη. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, «για κάθε μία πρόσληψη απαιτούνται 10 αποχωρήσεις». Τα μειωμένα, όμως, οργανογράμματα θα καθιστούν απαγορευτικές τις μετακινήσεις των υπαλλήλων που θα βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κατά συνέπεια ο μεγαλύτερος αριθμός δεν θα μπορέσει μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες να μετακινηθεί, άρα στη συνέχεια θα απολυθεί!

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα