Σε… αντισεισμική απραξία

Θεμέλια στην αντισεισμική θωράκιση της συμπρωτεύουσας φιλοδοξούν να βάλουν οι επιστήμονες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SYNER-G για την έρευνα και καταγραφή των πιθανών… απωλειών, εξαιτίας ισχυρού σεισμού, σε 27.500 κτίρια, κεντρικούς οδικούς άξονες 240 χιλιομέτρων και υπόγεια δίκτυα (ύδρευσης, αποχέτευσης κ.ά.) στη Θεσσαλονίκη και στους περιφερειακούς δήμους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με τη συμμετοχή 14 φορέων από 11 χώρες, ενώ στην Ελλάδα συντονιστής είναι το Εργαστήριο Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Τα πρώτα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή. Παράλληλα, όμως, η χώρα παραμένει ανοχύρωτη και ανενημέρωτη απέναντι… στον Εγκέλαδο, όπως συμπέραναν και οι συμμετέχοντες στην πρόσφατη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Μπορεί η Ελλάδα να «χορεύει» στον… ροκ ρυθμό του Εγκέλαδου και συγκεκριμένα των δονήσεων 6 Ρίχτερ τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ωστόσο οι επισημάνσεις των αρμοδίων στη σύσκεψη πιστοποιούν την αντισεισμική… απραξία πολλών ετών: Σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας μπορεί να διαθέσει στους πολίτες μόλις 2.500 σκηνές, που δεν έχουν ανοιχτεί – αεριστεί ποτέ (!), και άρα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν, ενώ οι κουβέρτες επίσης δεν είναι αρκετές και τα «καταφύγια» είναι ανοργάνωτα ακόμα και όσον αφορά τα… στοιχειώδη, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. «Δεδομένης της υψηλής σεισμικότητας της Ελλάδας, θα έπρεπε διαρκώς να λειτουργούν πολλές επιτροπές ενημέρωσης των πολιτών. Δυστυχώς ο κόσμος δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό» λέει ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης. Οι σεισμολόγοι χαρακτηρίζουν επιτακτική την ανάγκη προληπτικού ελέγχου στατικότητας σε «κρίσιμα» κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.) και τονίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει μάθημα αντισεισμικής προστασίας στα σχολεία.

Σημειώνεται ότι εντός των επόμενων μηνών οι αρμόδιοι φορείς στη συμπρωτεύουσα αναμένεται πραγματοποιήσουν την πρώτη πραγματική άσκηση σεισμού σε κάθε δήμο ξεχωριστά (πιθανότατα την αρχή θα κάνει η Καλαμαριά).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα