Θύελλα για τον θρασύ Στάινμπρουκ

Οπως ήταν αναμενόμενο, μόνο απαρατήρητο -και κυρίως ασχολίαστο- δεν θα μπορούσε να περάσει το τελευταίο περιστατικό της γερμανικής πολιτικής… αναίδειας αναφορικά με το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, το οποίο κάνει το Βερολίνο να ριγεί από ανησυχία για το μέλλον της Ε.Ε. Για τα δικά του συμφέροντα βεβαίως…

Εντονες αντιδράσεις -ακόμη κι εντός του κόμματός του- προκάλεσε λοιπόν η διάσημη πια δήλωση του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος δεν δίστασε να αποκαλέσει «κλόουν» τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μπέπε Γκρίλο. «Δεν είναι διπλωματικό να στολίζεις με τέτοια κοσμητικά επίθετα το πολιτικό προσωπικό μιας φιλικής χώρας» σχολίαζε χθες χαρακτηριστικά η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και πρόεδρος της ιταλογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας Ούλα Μπούρχαρντ μιλώντας στην «Passauer Neue Presse». Την ίδια στιγμή στελέχη του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, όπως ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της CDU Αντρέας Σόκενχοφ, καλούσαν τον Στάινμπρουκ να ζητήσει «δημοσίως συγγνώμη από τους Ιταλούς για το ατόπημά του».

Πάντως μόνο ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του SPD Αξελ Σέφερ έδειξε ότι υποστηρίζει τις δηλώσεις του Στάινμπρουκ, ο οποίος σημείωσε ότι «(ο Στάινμπρουκ) είχε σε όσα είπε και όπως τα είπε απόλυτο δίκιο», ενώ πρόσθεσε ότι «όσα έκανε ο Μπερλουσκόνι επί σειράν ετών ισοδυναμούν με την καταστροφή κάθε ίχνους πολιτικής κουλτούρας». Ο Σέφερ, τέλος, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την ακύρωση του προγραμματισμένου για προχθές δείπνου με τον υποψήφιο καγκελάριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, χαρακτηρίζοντας «ατυχή» και «υπερβολική» την αντίδρασή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ναπολιτάνο κατά τη συνάντησή του με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη «λυπηρές» και εξήγησε ότι κατόπιν αυτών «δεν υφίσταντο πλέον οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης συνάντησης» μαζί του.

Παραδέχθηκε δε ότι «μπορεί κάποιος να σκέφτεται ό,τι θέλει», αλλά διευκρίνισε ότι «όταν μιλάει κανείς (…) θα πρέπει να είναι πραγματικά πολύ ισορροπημένος στην επιλογή των λέξεων».

«Μπαρόκ το αποτέλεσμα»

Ελαφρώς… «μπαρόκ» χαρακτήριζε το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών σε χθεσινό άρθρο του ο «Independent» εξηγώντας ότι ο λαός «ξαπόστειλε τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στην ταπεινωτική τέταρτη θέση, παλινόρθωσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και κατέστησε πρώτο κόμμα στη Βουλή το ολοφάνερα αντιπολιτικό και προερχόμενο από το πουθενά Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο»! Ουσιαστικά με το άρθρο της η βρετανική εφημερίδα εξέφραζε την άποψη ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι το ρεύμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες έχει γυρίσει πια εναντίον των ελίτ που εξουσιάζουν την Ευρώπη». Κατέληγε δε στο συμπέρασμα ότι «όποιες και αν είναι οι άμεσες συνέπειες στη δυνατότητα διακυβέρνησης της Ιταλίας, η πίεση για να τιμωρηθούν όσοι πολιτικοί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους είναι υγιές φαινόμενο. Εάν, επιπλέον, η απαστράπτουσα επιτυχία του κ. Γκρίλο βοηθήσει να κάνουν οι πολιτικοί καλά τη δουλειά τους, θα έχει χρήσιμο αποτέλεσμα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα