Το παραμύθι της δημιουργίας του σύμπαντος με όρους όχι μόνο Φυσικής αλλά και δεξιοτεχνικού χορού, ποιητικών ακροβατικών και μουσικής ξεδιπλώνεται στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου. «Το σωματίδιο του Θεού», που αντλεί την έμπνευσή του από την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς το περασμένο καλοκαίρι στον επιταχυντή CERN, μετά τη μεγάλη επιτυχία του επιστρέφει στη σκηνή του πολιτιστικού ιδρύματος για επιπλέον παραστάσεις προκειμένου να διηγηθεί και πάλι την ιστορία του κόσμου με πρωταγωνιστές τα μποζόνια, τα φερμιόνια και τις μαύρες τρύπες!
«Στην παράσταση αυτή προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τον δεξιοτεχνικό χορό με τα ποιητικά ακροβατικά αλλά και τη μουσική από τους Mode Plagal και τους Χαΐνηδες» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο Δημήτρης Αποστολάκης, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Χαΐνηδων αλλά και ο ιθύνων νους της παράστασης.
«Το “σωματίδιο του Θεού” είναι ένα ενδιαφέρον δρώμενο, που συμπλέκει διαφορετικές αναπαραστάσεις κατανόησης του κόσμου» συνέχισε ο ίδιος. «Αυτές οι οπτικές γωνίες, δηλαδή της επιστημονικής αφήγησης, της ακροβασίας και της μουσικής συμπλέκονται δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο αφηγηματικής βαρύτητας που φιλοδοξεί να πει με τον δικό του τρόπο το αρχέγονο και οικουμενικό παραμύθι της συμπαντικής νομοτέλειας» τόνισε.
Επί σκηνής είναι επτά ερμηνευτές (χορευτές και ακροβάτες), οι οποίοι επιχειρούν να αναπαραστήσουν με τον δικό τους τρόπο το πολυσχιδές σύμπαν αλλά και την ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπου να μη σταματά την έρευνά του για την εύρεση της αλήθειας. Τα μέλη της ομάδας «κι όμΩς κινείται» μαζί με τον δημιουργό της παράστασης κινούνται σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό χώρο και με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου επιχειρούν να ερμηνεύσουν με τη φυσική προσέγγιση μυστηριακά φαινόμενα, που ίσως για πολλούς να μην είναι απολύτως κατανοητά.
«Τίποτα δεν μπορεί να είναι απολύτως εύληπτο» είπε ο κ. Αποστολάκης. «Εμείς, ωστόσο, δεν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τον θεατή μας ως χαζό. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο και το ίδιο το κοινό στέκεται απέναντι σε ένα δρώμενο που είναι πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι μια παράσταση με τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να γίνει εύληπτη όταν πάει κανείς να τη δει με όρεξη» δήλωσε ο «Χαΐνης».
Από τη Φυσική στη Μουσική
Ο Δημήτρης Αποστολάκης έχει ιδία πείρα από το πολυσυζητημένο πείραμα του CERN. Και αυτό διότι πριν από χρόνια βρέθηκε στην Ελβετία ως υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης για να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες των επιστημόνων οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ταχθεί στην αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού». «Σπούδασα Φυσική στο Πανεπιστήμιο και ειδικεύτηκα στη Θεωρία των Υψηλών Ενεργειών» είπε ο κ. Αποστολάκης. «Στο CERN, τον μεγαλύτερο επιταχυντή του κόσμου, βρέθηκα με υποτροφία. Εκεί θέλαμε να αποκαλυφθούν πράγματα ή καλύτερα ένα κομμάτι από το παζλ του θεϊκού σχεδίου». Ο ίδιος δεν παρίστατο στα πειράματα του περασμένου καλοκαιριού, τότε δηλαδή που έγινε η ανακάλυψη του σωματιδίου, αλλά σε αντίστοιχα παλιότερα του CERN, αλλά έχει βιώσει από κοντά την αγωνία και το πάθος των επιστημόνων για την εύρεσή του.
Ομως, ποιο πεδίο υπηρετεί με μεγαλύτερη αφοσίωση ο ίδιος, εκείνο της Φυσικής ή της μουσικής;
«Η ζωή των ανθρώπων δεν χωρίζεται σε φέτες, είναι μια σύνθεση πολλών πραγμάτων. Επομένως δεν μπορώ να διαχωρίσω τίποτε» καταλήγει.
Info: Η παράσταση «Το σωματίδιο του Θεού» θα επαναληφθεί στις 7, 8, 9 και 10 Μαρτίου στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος). Στις 21.00.
Γιώτα Βαζούρα