«Φανατικοί Αραβες απείλησαν ότι θα μας κάψουν στον ναό»

Η περιοχή όπου βρίσκεται η σημερινή Λιβύη κατελήφθη από τους Φοίνικες, τους Καρχηδονίους, τους Πτολεμαίους, τους Ρωμαίους, τους Βανδάλους και τους Βυζαντινούς. Τον 7ο αιώνα μ.Χ. κατελήφθη από τους Αραβες, ενώ τον 16ο αιώνα υποτάχθηκε από τους Οθωμανούς. Πολύ αργότερα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ιταλοί κατέλαβαν την περιοχή, αφήνοντας κι αυτοί με τη σειρά τους τη δική τους σφραγίδα.

Σήμερα η Λιβύη βιώνει μία τραγική κατάσταση, μετά την πτώση του σκληρού καθεστώτος Καντάφι. Η βία και ο φόβος εξακολουθούν να κυριαρχούν στον πληθυσμό, μεταξύ του οποίου συγκαταλέγονται και ορθόδοξοι χριστιανοί. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος έχει ζήσει στο πετσί του την τραγικότητα των ενόπλων συγκρούσεων από το 2011 έως σήμερα. Στο στόχαστρο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι χριστιανοί. «Οι ακραίοι μουσουλμάνοι, οι σαλαφίτες οι λεγόμενοι, μέσω του διαδικτύου εξαπέλυσαν απειλές κατά των χριστιανών όλων των ομολογιών που ζουν στη Λιβύη» λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Θεοφύλακτος, ο οποίος επισημαίνει ότι η ελληνική και οι άλλες ξένες πρεσβείες στην Τρίπολη έχουν δώσει οδηγίες να μην κυκλοφορεί κανείς έξω στους δρόμους μετά τις 3 το μεσημέρι.

Οι απειλές λίγο έλειψε να γίνουν πράξη. «Φέτος τα Θεοφάνια μπήκαν στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην Τρίπολη της Λιβύης, πέντε άτομα, 18-20 ετών και φώναζαν “Ο Θεός είναι μεγάλος” στα αραβικά. Εγώ τους είπα “Βγείτε έξω, σας παρακαλώ, εδώ είναι τόπος προσευχής” και αυτοί μου απάντησαν “Θα σας κάνουμε ζημιά, θα σας κάψουμε”. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά» αναφέρει ο σεβασμιότατος. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κτίστηκε το 1647 και αποτελεί σήμα κατατεθέν για όλους τους ορθοδόξους, όχι μόνο τους Ελληνες. «Τώρα πια στην Τρίπολη παραμένουν ελάχιστες γυναίκες ελληνικής καταγωγής, οι οποίες έχουν παντρευτεί Λιβύους. Πολλές εταιρίες, ελληνικές και ξένες, δεν δραστηριοποιούνται πια στη Λιβύη» μας λέει ο κ. Θεοφύλακτος.

Στη Βεγγάζη τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Στην πόλη υπάρχει ο ορθόδοξος Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με ιστορία πάνω από έναν αιώνα. Σήμερα, όπως αναφέρει με πόνο ψυχής ο μητροπολίτης Τριπόλεως, στο σπίτι του ιερέα του ναού έχουν εγκατασταθεί μία αραβική οικογένεια και άνδρες της αστυνομίας. «Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει καμία ασφάλεια, η κατάσταση είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, έχω να πάω εκεί εδώ και δύο χρόνια» μας λέει, αλλά η ψυχή του πονά όταν μιλά για τις βεβηλώσεις που υπέστη ο ιστορικός Ναός του Αγίου Γεωργίου και το ελληνικό κοιμητήριο στην Τρίπολη. «Κάνουμε έκκληση ει δυνατόν να βρεθεί ένας Ελληνας να μας βοηθήσει να φτιάξουμε το κοιμητήριό μας. Οποιος λαός δεν φροντίζει τους νεκρούς του δεν έχει μέλλον» τονίζει.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί έως σήμερα, η Λιβύη είναι μία χώρα μετέωρη οικονομικά. «Είχαν γίνει στο παρελθόν ανοίγματα και προσπάθειες για την ενίσχυση του τουρισμού, καθώς υπάρχουν εδώ αρχαιότητες από την ελληνιστική εποχή, όπως για παράδειγμα στη Βεγγάζη, όπου σώζεται μέχρι σήμερα η πιο καλοδιατηρημένη νεκρόπολη» σημειώνει ο κ. Θεοφύλακτος. Ο ίδιος δεν χάνει την πίστη του αυτές τις δύσκολες ώρες.

«Προσευχόμεθα να ξαναρθεί στα ίσια της η χώρα. Είναι μία θαυμάσια χώρα, με ωραίο κλίμα και ωραίο κόσμο». Οσο για το τι μέλλει γενέσθαι; «Εμείς θα περιμένουμε, έχουμε υπομονή, θα περιμένουμε, δεν θα αφήσουμε το μετερίζι. Ο άνθρωπος έχει δύναμη μεγάλη που δεν την ξέρει, εκείνη όμως εμφανίζεται όταν χρειάζεται».

Βασίλης Σπυρόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα