O 13oς Θεός

Αφησε τη Γεωλογία, το πανεπιστήμιο και το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και μετακόμισε στο καταφύγιο «Κάκαλος» στον Ολυμπο, σε υψόμετρο 2.600 μέτρων! Ο Μιχάλης Στύλλας, ένας από τους πιο γνωστούς Ελληνες ορειβάτες που έχει περπατήσει στο Εβερεστ και σε άλλες ψηλές βουνοκορφές του πλανήτη, είναι σήμερα μόνιμος κάτοικος στο «βουνό των θεών».

«Μένω για περίπου εννέα μήνες στο καταφύγιο και τους τρεις μήνες του χειμώνα συνήθως ταξιδεύω ή κάνω κάποιες δουλειές πάνω στο αντικείμενο που σπούδασα, τη Γεωλογία. Για μένα αυτό που κάνω είναι ό,τι καλύτερο, είναι τρόπος ζωής και συνειδητή επιλογή» λέει ο Ελληνας ορειβάτης, Μιχάλης Στύλλας, ο οποίος έκανε κάτι που για κάποιους μοιάζει ακατόρθωτο.

Αν και είχε την ευκαιρία να γίνει διδάκτορας σε πανεπιστήμιο, προτίμησε να μείνει μόνιμα στον Ολυμπο. «Είμαι ευτυχισμένος από τις επιλογές μου. Εβαλα στόχο να ανεβάσω το καταφύγιο και το πέτυχα. Από τον Μάρτιο το καταφύγιο όλα τα Σαββατοκύριακα είναι γεμάτο. Στον Ολυμπο νιώθω ελεύθερος, είμαι στο περιβάλλον μου, στη φύση και μακριά από τον κόσμο και τα καθημερινά προβλήματα. Πλέον δεν μπορώ να μείνω σε πόλη για πολλές μέρες. Στο βουνό απολαμβάνω κάθε στιγμή και αυτό είναι το σημαντικότερο για εμένα» συμπληρώνει ο Μιχάλης Στύλλας.

Ηταν 9 ετών όταν ανέβηκε με τους γονείς του για πρώτη φορά στον Ολυμπο και του κόλλησε το «μικρόβιο» της ορειβασίας. Το ανήσυχο πνεύμα του ήταν αυτό που τον οδηγούσε από νωρίς σε δύσκολες αποστολές στα ελληνικά βουνά. Οταν ενηλικιώθηκε δεν άφησε αποστολή για αποστολή στα ψηλότερα βουνά του κόσμου. Ο Μιχάλης Στύλλας είναι ένας από τους διασημότερους Ελληνες ορειβάτες. Το 2004 κατάφερε να είναι ένας από τους εννέα συμμετέχοντες στην αποστολή που κατέκτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Εβερεστ. Παράλληλα είναι και από τους καλύτερους υπερμαραθωνοδρόμους που έχει λάβει μέρος σε αγώνες, όπως στο Σπάρταθλον (250 χλμ.), στο Badwater της Καλιφόρνιας (220 χλμ.), στο Iditasport της Αλάσκας (240 χλμ.) και στο Νεπάλ (350 χλμ).

Υστερα από όλα αυτά, δεν πρέπει να δυσκολεύτηκε να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Να αφήσει παράμερα τα σχέδιά του για ακαδημαϊκή καριέρα στη Γεωλογία, να ξενοικιάσει το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και να δηλώσει ως διεύθυνση μόνιμης κατοικίας το βουνό Ολυμπος, και συγκεκριμένα στο καταφύγιο «Χρ. Κάκαλος», το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.648 μέτρων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα