«Ξεκλειδώνουν» τις αυτοάνοσες

Οφείλονται σε μία «παρεξήγηση» του οργανισμού, ο οποίος αρχίζει να χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό του σύστημα σε βάρος όχι κάποιου επικίνδυνου ιού ή βακτηρίου, αλλά των δικών του υγιών κυττάρων. Οι λεγόμενες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος (SLE), είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, ενώ παραμένουν μυστήριο για τους επιστήμονες. Τώρα όμως μία ερευνητική ανακάλυψη από το σουηδικό ινστιτούτο Καρολίνσκα ρίχνει φως στον μηχανισμό πρόκλησής τους και αναμένεται να οδηγήσει σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες!

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του ινστιτούτου διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι τα «φονικά» Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εκείνα που ρυθμίζουν την ενεργοποίηση μιας άλλης ομάδας ανοσοκυττάρων, των Β-κυττάρων.

Τα Β-κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία προσδένονται και εξουδετερώνουν τους «εισβολείς», όπως τα βακτήρια και οι ιοί. Είναι τα ίδια κύτταρα τα οποία, στους ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα, παρουσιάζουν ελαττωματική λειτουργία, με αποτέλεσμα να επιτίθενται στον ίδιο τους τον οργανισμό.

Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι οι ασθενείς με λύκο και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες διέθεταν επίσης χαμηλότερα επίπεδα των Τ-κυττάρων. Χωρίς να αντιλαμβάνονται ποια σημασία μπορεί να έχει αυτό στην εμφάνιση ή στην εξέλιξη των ασθενειών. Πλέον πιστεύουν ότι ίσως η δυσλειτουργία των Β-κυττάρων οφείλεται και σε αυτή την έλλειψη. Και ότι αυξάνοντας τον αριθμό των Τ-κυττάρων στους ασθενείς μπορούν να ρυθμίζουν και τα ελαττωματικά Β-κύτταρα.

«Δείξαμε ότι τα Τ-κύτταρα μπορούν να ρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται τα Β-κύτταρα κατά του υγιούς ιστού. Και ότι η έλλειψη Τ-κυττάρων έχει ως αποτέλεσμα πιο λανθασμένη ενεργοποίηση των Β-κυττάρων» εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του ινστιτούτου, επικεφαλής της έρευνας, Μίκαελ Κάρλσον.

Ενισχύοντας τον οργανισμό πειραματοζώων με Τ-κύτταρα, η σουηδική ερευνητική ομάδα κατάφερε μάλιστα να εμποδίσει την παθογενή συμπεριφορά των Β-κυττάρων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτόν μπορούν στο μέλλον να εμποδίσουν την εξέλιξη των αυτοάνοσων ασθενειών στα πρώτα στάδιά τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Experimental Medicine».

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα